Aslıyüksek, kurumun tarihine değinerek, 1839’da Tıbbi Kanuni dersleriyle başlayan sürecin, 1982 yılında bugünkü yapısına kavuştuğunu ifade etti. Bugüne kadar yaklaşık 600 adli tıp uzmanının yetiştirildiğini, tıp ve hukuk öğrencilerine eğitimler verildiğini dile getirdi. Kurumda yargıdaki hedef süre uygulamasıyla, adli dosyaların yüzde 90'ının belirlenen sürede tamamlandığını kaydetti.
Gece Vardiyası ve Ülke Genelinde Hizmet
2022'de İstanbul ve 20 büyükşehirde otopsi hizmetlerinde gece vardiyası uygulamasına geçildiğini söyleyen Aslıyüksek, bu uygulamanın cenaze sahiplerinin mağduriyetini azalttığını belirtti. Ayrıca, 2023’te Türkiye'nin 81 ilinde adli tıp hizmeti verildiğini, 66 ilçede adli tıp şube müdürlükleri kurularak yerinde hizmet sağlandığını ekledi.
Uluslararası Standartlara Uyum ve Akreditasyon
Kalite ve akreditasyon çalışmalarına da değinen Aslıyüksek, laboratuvarların uluslararası standartlarda akredite olduğunu belirtti. 2005'ten bu yana Avrupa Adli Enstitüleri Ağı’na üye olan kurumun, dünya çapında adli bilimlerin gelişimine katkıda bulunduğunu ifade etti.
Depremde Adli Tıp Kurumu’nun Rolü
Deprem gibi afetlerde kurumun etkin rol oynadığını belirten Aslıyüksek, Kahramanmaraş depreminin ardından bölgeye ulaşan uzmanların, ölüm ve kimlik tespit süreçlerini hızla tamamladığını söyledi. Ayrıca, 23-29 Eylül tarihlerinde düzenlenen kongrede, 18 ülkeden 123 uzman, çeşitli konular üzerinde sunumlar yapacağını, kongre sonrasında bildirilerin kitaplaştırılacağını açıkladı. -Haber Merkezi