Aliye Coşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na verilen Meclis Araştırması Önergesi üzerine yaptığı konuşmada, turizm sektörünün giderek büyüyen sorunları ve bakanlığın bu sorunları çözmedeki yetersizliğine dikkat çekti.

Antalya'nın o ilçesinin başkanı net konuştu: 'Betona boğdurmam' Antalya'nın o ilçesinin başkanı net konuştu: 'Betona boğdurmam'

Coşar'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlardı:

Yanlış turizm politikaları sorunun kaynağıdır.
Sektör sadece yaz turizmine indirgenmiş, çeşitlendirme yapılmamıştır.
Ekonomik krizin getirdiği maliyet artışları otelleri zor duruma sokmuştur.
KDV'nin %8'den %10'a çıkarılması ve içeceklere uygulanan ÖTV artışı sektörü olumsuz etkilemiştir.
Nitelikli personel sektörde tutulamamaktadır.
Vatandaşın alım gücü düşmüş, tatil harcamaları azalmıştır.
Konaklama vergisi belediyelere verilmelidir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın etkili bir politikası yoktur.
Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı etkili kullanılmamaktadır.
Antalya'nın trafik sorunu çözülmemiştir.
Coşar, turizm sektörünün ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağladığını vurgulayarak, "Turizm, ülkemizin uluslararası tanıtımı için de önemlidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2022'de 44 milyon, 2023'te 49 milyon, 2024'ün ilk beş ayında ise yaklaşık 16 milyon kişidir. Euromonitor International’ın 2023 raporunda, dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında İstanbul birinci, Antalya dördüncü sıradadır. Yabancı ziyaretçilerin %67’si bu iki şehrimize gelmektedir. Ancak, tüm bu verilere rağmen turizm sektörümüz sorunlar yaşamaktadır" dedi.

Coşar, sektörün sorunlarının temelinde yanlış turizm politikalarının yattığını, ekonomik krizin maliyetleri artırdığını ve turizm işletmelerinin zor durumda kaldığını belirtti. Ayrıca, turizm sektöründe nitelikli personel eksikliğinin ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.

Belediyelere konaklama vergisi desteği verilmesi gerektiğini söyleyen Coşar, turizm esnafının sezonluk iş yapmasından kaynaklanan sıkıntılarının arttığını belirtti. "Vergiler ve ödemelerle ilgili düşük faizli kredi ve yapılandırmalar sağlanmalıdır. Alım gücünün azalmasıyla yerli turizm pazarı da günden güne azalmaktadır" dedi.

Coşar, turizmin 12 aya yayılması gerektiğini, gastronomi, spor ve sağlık turizmi gibi alternatif turizm politikalarının üretilmesi gerektiğini belirtti. "Turizmin çeşitlendirilmesi açısından politikalar üretilmeli, yatırımcılar ve çalışanlar 12 ay süreyle çalışabileceği bir sistem kurulmalıdır" dedi.

Antalya'nın trafik sorununa da değinen Coşar, "Turizm bölgesi olan doğusunda trafik yoğunluktan aksamakta, turistler havaalanından konaklayacakları yerlere saatlerce ulaşamamaktadır. Ulaşımı kolaylaştıracak raylı sistem Antalya'dan Alanya'ya kadar yapılmalıdır. Hava trafiği de artan rötarlar nedeniyle bir çileye dönüşmüştür. Havalimanlarına giriş ve çıkış yolları yetersizdir" dedi.

Coşar, turizm sektöründeki sorunların her geçen yıl arttığını ve Kültür ve Turizm Bakanı'nın bu sorunları çözmek için etkili politikalar üretmediğini belirtti. "Bu sebeple, Meclis çatısı altında turizm sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin belirlenmesi gerekmektedir" dedi.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi