Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Peynir Tebliği taslağıyla, eritme peynirlerin geleneksel peynirleri taklit etmesi önleniyor ve tüketicilerin yanıltılması engelleniyor. Eritme peynirler artık tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin şeklini taklit edemeyecek ve peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engellenecek.
ETİKETLERE PUNTO AYARI
Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; 8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nde eritme peynir etiketinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü de en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak. Ayrıca çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılıyor. Çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ile tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanıyor. Eritme peynirlerinde peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engelleniyor. Tarım Bakanlığı, nisan ayında da tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni bir düzenlemeye gitmişti. Birbiriyle karıştırılabilecek bir gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” ve benzeri ifadeler kullanılması da yasaklanmıştı. -Haber Merkezi