Gündem

Neler yedirdiler neler! Antalya, Sakarya ve Adana... Durum çok vahim

Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye atabilecek taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi ve kamuoyuyla paylaştı. Listede sahtecilik yapılan ürünlerin illere göre dağılımı dikkat çekerken, özellikle Antalya, Sakarya ve Adana’da çok sayıda hileli ürün tespit edilmesi öne çıktı. Hileli ürün sayısı 10 artarak 66’ya, taklit ve tağşiş yapılan ürün sayısı ise 35 artışla 498’e ulaştı.

Abone Ol

Bakanlık tarafından yayınlanan listede, sağlığı tehdit eden birçok ürün yer alıyor. Örnek olarak, lahmacuna at eti, tas kebaba domuz eti karıştırılması ve pul bibere boya eklenmesi gibi ihlaller bulunuyor. Ayrıca, bitkisel yağ kullanımı gerekmeyen ürünlerde bu yağların yer alması ya da kanatlı etinin karıştırılması gibi uygunsuzluklar da tespit edilenler arasında.

Taklit ve Tağşiş Yapılan Ürünlerin İllere Göre Dağılımı:

İlaç Etken Maddesi İçeren Ürünler:

Kocaeli (Derince, İzmit), İstanbul (Esenyurt), Bursa (Yıldırım)
Gıda Boyası İçeren Ürünler:

Gaziantep (İslahiye, Şehitkamil), İstanbul (Avcılar), Aydın (Köşk, Didim), Kilis (Musabeyli), İzmir (Konak, Kemalpaşa), Kahramanmaraş (Dulkadiroğlu, Onikişubat), Ankara (Yenimahalle), Sakarya (Erenler)
Domuz Eti İçeren Ürünler:

Antalya (Kepez)
Natamisin Tespiti:

Konya (Akşehir), Balıkesir (Altıeylül), Manisa (Soma), Tokat (Turhal), Mersin (Mut)
Tek Tırnaklı Hayvan Eti İçeren Ürünler:

Adana (Seyhan, Çukurova, Yüreğir), Antalya (Kepez), Sakarya (Adapazarı, Hendek, Sapanca, Akyazı)
Alkol Düzensizliği Tespit Edilen Ürünler:

Antalya (Muratpaşa)
Bu ürünler arasında ilaç etken maddesi içeren macunlar, gıda boyası katılmış pul biber, domuz eti içeren kebaplar ve sahte alkol ürünleri gibi pek çok tehlikeli gıda yer almakta. Bakanlık, vatandaşları bu tür sahteciliklere karşı dikkatli olmaya çağırıyor.   -Haber Merkezi