Alüminyum kaplardaki tehlike

Abone Ol
Mutfaklara giren ve bir kısmı da tek kullanımlık olan, kase, tepsi, tava, tabak ve benzeri alüminyum kaplar daha yaygın kullanıldıkça beraberinde sağlık yönünden önemli riskleri de getirmektedir. Hem sıcak gıdaların alüminyum kaplarda pişirilmesi, sunulması hem de tek kullanımlık alüminyum kapların daha sonra doğaya terkedilmesi beraberinde daha çok alüminyum maruziyeti getirmektedir. Vücutta miktarı artan alüminyum birikime yol açar. Başlıca kemik, kas, deri, yağ dokusu ve beyinde birikir. Kemiklerde kalsiyumun yerine birikerek kemik yapısını bozar. Osteomalazi denilen kemik hastalığına yol açabilir. Beyinde birikerek beyin yapısının ve fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Ensefalopati denilen beyin yapısında ve fonksiyonlarında bozulmaya yol açan bir tabloya yol açabilir. Alzheimer hastalığı ve benzeri bazı kronik nörolojik hastalıklarda suçlanan önemli bir sebep beyinde alüminyum birikimidir. Yapılan güncel bilimsel araştırmalarda, vefat eden Alzheimer hastalarının beyinlerinde normale göre yüksek miktarlarda alüminyum birikimi gösterilmiştir. Ayrıca yüksek miktarda alüminyum birikimi hemoglobin sentezini bozar. Kansızlığa yol açar. Hipokrom mikrositer anemi olarak görülen hastalık tablosunu oluşturur. Böbrek yetmezliği hastalarında ve diyalize girenlerde alüminyum düzeyi normale göre daha yüksek olur. Genel durumun bozulmasını ve hastalığın gidişatının kötüleşmesini tetikleyen bir faktör olarak karşımıza çıkar. Ölümcül seviyelere varabilen bütün bu hastalıklardan korunmak için alüminyum kapları, folyo tek kullanımlık tepsi, tava ve kaseleri hayatımızdan uzaklaştırmak iyi bir çözüm olabilir. Kullanılan kapların pratik olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Hem çevre sağlığı, su ve toprakların kirlenmemesi hem de insan sağlığı için tek kullanımlık alüminyum kapların kullanımı kısıtlanabilir. Bu önemli halk sağlığı sorununa karşı araştırma ve çözüm önerileri geliştirmeye çalışacağız. Bu konuda detaylı bilgi vermeye devam edeceğim.