Meyve ve sebzelerin üzerine işlediği desen ve portrelerle farklılık oluşturan Şef Sadi Gür, meslek kariyeri ve yaptığı çalışmaların turizm dahil ilçeye katkılarını Alanya Postası’na açıkladı. Şef Gür, çalıştığı otelde karpuz, kabak, havuç ve hatta patlıcan üzerine yaptığı dekorlarla beğeni topluyor. Ayrıca Şadi Şef, karpuz üzerine Alanya’nın tarihi noktalarını da işleyerek turizmin tanıtımına katkı sağlıyor.ü
’32 YIL ÖNCE AMCAMIN LOKANTASINDA İŞE BAŞLADIM’
- Gülşah ANAK: Öncelikle sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden, meslek serüveninize başlama sürecinden bahseder misiniz?ü
- Sadi Gür: 1989 yılında Gazipaşa’da amcama ait olan bir lokantada mesleğe başladım. 1991 yılında da Alanya’ya geldim. Gazipaşa’daki lokantada bu işi öğrenmiştim ama lokanta amcama ait olduğu için geri planda kalmam gerekiyordu. Ben de o sebeple Alanya’ya geldim. Alanya’da bir arkadaşımın aracılığıyla bir restoranda başladım. Restoranda işe başlamamdan bir hafta geçtikten sonra ben yardımcı şef olarak görev aldım. Öncesinde aynı restoranda übulaşıkçılık yapıyordum. Bir hafta sonra baktılar ki ben bu işi biliyorum aşçı yardımcısı olarak görevimi değiştirdiler. O zamanki patronum Çiğdem Hanım bu konuda aracı oldu. 2 yıl kadar sonra da otelde çalışmaya başladım. 93 yılından bu zaman kadar sadece bir 5 yıl eksikle devam ediyorum. Çünkü o 5 yıllık süreçte meslek değiştirmek zorunda kalmıştım.ü
‘O KADAR ZENGİN BİR SERÜVEN Kİ’
- G.A.: Peki mutfakta sanat yapma süreciniz nasıl başladı?
- S.G.: Zaten bu mesleğin içindeyseniz mutfağın ne kadar zengin bir serüven olduğunu görürsünüz. Sunum olsun, dekor olsun, yemek olsun, yurt dışı mutfakları olsun çeşitliliği görürsünüz. Bunun yanında çalıştığınız usta ve şefler de çok önemli bu anlamda. Şeflerinizden yenilikleri göre göre kafanızda bir yol çiziyorsunuz. ‘Ben ne üretmeliyim ki meslekte ileriye gidebileyim’ diye düşünmeye başlıyorsunuz. Mutfak sadece ustalıkla bitmiyor. Biz ilk önce komi olarak başlıyorsunuz. Ardından yükselmek için birçok kategori sizi bekliyor. Adım adım çıkıyorsunuz merdivenleri. Adım adım ilerleyerek bu kademeye geldim. Ben şu anda bir otelde Sous Chef olarak görev yapıyorum. (Aşçıbaşı yardımcısı) Zamanında Aşçıbaşı olarak da görev yaptım ama mesleğe ara verdiğim için bir adım geriye düştüm.
‘PATLICAN ÜZERİNDE DE ÇALIŞMALARIM VAR’
-G.A.: Meyve ve sebzelerin üzerine çizdiğiniz portrelerle dikkat çekiyorsunuz. Daha çok hangi ürünleri kullanıyorsunuz? Bu nasıl bir süreç? Bunun için özel bir eğitim aldınız mı?
- S.G.: 2011 yılında Konaklı Mahallesi’nde bulunan bir otelde çalışırken karpuz üzerine işleme yapıldığını, özellikle Tayland ve Çin’de aktif olarak gerçekleştirildiğini bir web sitesinden takip ediyordum. Oradaki çalışmalarımda bu işlemelri ben de yapmaya başladım. İlk çalışmalarımın ardından yaptığımız işlerle Konaklı Bölgesi’nde gündem olmaya başladık. Onun ardından 2017 yılında LAanya’nın Uluslar arası Turizm Festivali’nde görev aldım. Festival kapsamında Alanya Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa Hanımefendiye projemizi sunduk kendisi de o yılın festival teması kapsamında projemizi onayladı. Kendisine tekrar sevgi ve saygılarımızı iletiriz. Bu festival kapsamında Alanya’nın geçmiş dönem belediye başkanlarının, Adem Başkan da dahil olmak üzere portrelerini karpuza işledim. Projemin kabulünün ardından yoğun bir tempoda çalışmaya başladım. Çünkü olup olmayacağını bilemiyorduk. Sağolsunlar kendileri bize festival alanında stand açtılar. Biz de kendilerinin güvenini boşa çıkartmadık ve yaptığımız çalışma ile gündem olduk. Yaptığım iş karpuzla sınırlı değil. Yeri geliyor kabağın üzerine işleme yapıyorum. Havuçtan da dekor çalıştığım oluyor. Patlıcanlarda dahi minimal dediğimiz çalışmalarım mevcut. Patlıcan renkli bir ürün olduğu için minimal çalışmaları gösteriyor.ü
‘SABIRLI DEĞİLSENİZ YAPAMAZSINIZ’ü
- G.A.: Bu sanatta olmazsa olmaz kriter nedir? Bu çalışmalarda sizi en çok ne zorluyor?
- S.G.: Bu işi yapabilmek için mutlaka sabırlı olmalısınız. Karpuzun ya da kabağın başında sıkılırım derseniz bu işi başaramazsınız. Bu iş ince ve detaylı bir iş. Portrenin kaşı var, gözü var. Özellikle Atatürk gibi değerlerimizin portrelerini yaparken çok hassas olmalıyız. Çünkü onlar bizim önemli değerlerimiz ve bu kapsamda olumsuz bir eleştiriye ortam hazırlamamanız gerekiyor. Karpuz üzerinde çalışacaksanız o karpuzun dışının siyah olması gerekiyor. Çünkü bir portre yaparken tam beyaz olduğu nokta ya kaşa ya da başka bir noktaya denk geliyor. Öyle olunca da emekleriniz boşa gidiyor. Bu nedenle siyah karpuz tercih ediyoruz. Bir insan portresi yapıyorsanız yaklaşık 30 dakika kadar sürüyor. Herhangibir çizim veya figür işlediğinizde ise 15-20 dakika içerisinde tamamlayabiliyorsunuz. Tabii elinizin alışkanlığı ve işlediğiniz desenin detayı da bu sürede etkili.ü
‘YURT DIŞINDAN GELENLERİN İLGİSİ OLDUKÇA YOĞUN’
- G.A.: Yaptığınız işlere yerli ve yabancı misafirlerin tepkileri nasıl oluyor?ü
- S.G.: Bizim yaptığımız dekorları özellikle yurtdışından gelen misafirlerimiz çok ilgi ve alakayla ütakip ediyorlar. Biz her gün farklı konsepte dekorlar hazırlıyoruz. Özellikle o gün ne var diye standa gelip merak eden misafirlerimiz var. Örneğin geçtiğimiz gün 30 Ağustos’a özel bir stant kurduk. Misafirlerimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı çalışmamıza ilgisi oldukça yoğun oldu. Bu yoğunluk bizi motive ediyor
‘ALANYA’NIN TANINMASINDA DA ETKİLİ’
- G.A.:Yaptığınız sanatın turizme katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?ü
- S.G.: Dediğim gibi yaptığımız dekorlara yerli ve yabancı misafirlerimizin ilgisi oldukça yoğun oluyor. Tabii bu Alanya’nın tanıtımına ve turizme de olumlu yönde yansıyor. Çünkü aynı zamanda Alanya fotoğraflarını ve ilçenin tarihi yerlerini de işliyorum. Bunun yanı sıra farklı şehirlerin çalışmalarını da yapıyorum. Bir turist geldiğinde İzmir’i de Çanakkale’yi de tanıyor bu sayede.ü
‘ÖLEN OĞLUNA AİTMİŞ’
- G.A.: Uzun süredir bu meslektesiniz ve bugüne kadar yaptığınız dekorlara hiç unutamadığınız bir tepki aldınız mı?
- S.G.: Tabi birçok farklı tepki ile karşılaştım. Ancak bir tanesini asla unutamıyorum. Bir gün yine bir otelde görevim esnasında bir hanımefendinin kolundaki bebek dövmesi dikkatimi çekti. Kendisinde dövmenin fotoğrafını çekmek istediğimi belirttim. İzin verdi ve fotoğrafladım. Akşam karpuz üzerine o portreyi çizdim. Ertesi gün misafirimizi yemek bölümünde buldum ve işlediğim karpuzu gösterdim. Kadın misafir bir anda ağlamaya başladı. Ben de tedirgin oldum acaba yanlış bir şey mi yaptım diye. Meğersem o portre kadınının ölen oğluna aitmiş. Bilmeden çocuğunu karpuza resmettim. Çok teşekkür etti ve kendiisne unutamayacağı bir anı bıraktığımı belirtti.ü
‘GEÇMİŞ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANLARINI ÇİZDİM’
- G.A.: Alanya’yı bu alanda temsil ettiğiniz organizasyonlar nelerdir?ü
- S.G.: Az önce bahsettiğim gibi 2017 yılında Alanya Turizm Festivali’nde Adem Murat Yücel dahil geçmiş dönem 27 tane olan belediye başkanlarının portrelerini çizdim. Bu çalışma yerel ve ulusal basında oldukça geniş yer buldu. Bu çalışmanın da ilçemizin tanıtımına katkı sağladığını düşünüyorum.
‘MESLEKİ BİLGİLERİMİ ASLA SAKLAMADIM’
- G.A.: Peki sanatınızı sizden sonra devam ettirecek yeni meslektaşlarınızı yetiştiriyor musunuz?ü
- S.G.: bugüne birçok şefle çalıştım. Kendileri benden şimdiye kadar hep istedi. Meslek ve özellikle dekor konusunda bugüne kadar aktarmaktan çekindiğim bir gizlim olmadı. Bilgilerimi her zaman genç meslektaşlarıma aktardım. Yetiştirdiğim şeflerin şu an iyi yerlerde olduklarını görmek beni çok mutlu ediyor. Boynuz kulağı geçer sözüne istinaden bizleri geçen, başarılı öğrencilerimiz de var. Bu bizi ayrıca motive ediyor. Her zaman uzayan kol bizden olsun mantığı ile ilerliyorum
‘TEMASINIZ VARSA SAKLAMAYIN’
- G.A.: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey ve bizler aracılığıyla vermek istediğiniz bir mesaj var mı?ü
- S.G.: Bildiğiniz üzere pandemi nedeniyle oldukça zor bir süreç geçirdik ve turizm kapalı olduğu için uzun bir dönem işsiz kaldık. Dilerim ki bu olumsuzluk bir an önce tamamıyla biter ve bir daha yaşamayız. Bu sezon biraz açıldı işlerimiz ve bu da hepimiz için can suyu oldu. Ancak meslektaşlarıma sizler aracılığıyla tekrar seslenmek istiyorum. Lütfen hepimiz aşılarımızı olalım. Ben turizm çalışanlarına aşı önceliği çıkar çıkmaz aşılarımı oldum. Bir de ne yazık ki bazı kişiler korona temasını gizliyor. Bu saklanacak bir şey değil. Eğer ki sizin de temasınız var sa ki bizim sektörümüzde olası bir durum bu. Lütfen bunu gizlemeyin ve başka kişilerin de hasta olmasına neden olmayın. Alanya Postası ailesine sohbetimiz için de ayrıca teşekkür ederim. Sohbetimize alan hazırlayan Tepe Montana Restoran’a da şükranlarımı sunuyorum- Gülşah ANAKü