Alanya Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Alanya Belediye Başkan Adayı Adem Murat Yücel’in 10 yıllık görev süresinde gerçekleştirdiği projeleri aktardığı kitabı yapılan çalışmaları gözler önüne serdi. Alanya’nın geçmişine olan bağlılığını ve şehrin tarihi dokusunu koruma çabalarını yansıtan kitapta, şehirdeki tarihi yapıların restore edilmesi ve yeniden canlandırılmasına yönelik çeşitli projeler detaylı bir şekilde ele alındı. Yücel'in kitabında; “Alanya Kalesi Ehmedek Düzenlemesi, Süleymaniye Camii - İç kale yürüyüş yolu, Bedesten Restorasyon Çalışması, Sedre Av Köşkü Onarım Çalışması, Hıdırellez Kilisesi Onarım Çalışması, Oba Medresesi Onarım Çalışması, Ağaoğlu Konağı Onarım Çalışması, Hacı Karanfil Konağı Restorasyon Çalışması, Hasanağalar Konağı İç Mekan Düzenlemsi, Akşebe Türbesi Restorasyon Çalışması ve toplam 32 adette restorasyon çalışması yapıldığı” ifade edildi.
İŞTE PROJELERİN DETAYLARI:
ALANYA KALESİ EHMEDEK
Alanya Kalesi Ehmedek Düzenlemesi: “Projenin birinci etabı tamamlandı ardından Teleferik - İçkale yürüyüş yolu bağlantı projesi de hayata geçirilerek, Teleferik - İçkale arası yürüyüş rotası oluşturuldu. Bu rota ile yıllardır kapalı olan İçkale bölümü ana giriş kapısı da böylece ziyarete açıldı. Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesi Yaya yolları düzenleme çalışması tamamlandı. teleferikle kaleye çıkan ziyaretçiler, bu yolları kullanarak tarihi dokuya zarar vermeden tüm kaleyi kesintisiz gezebiliyor.”
SÜLEYMANİYE CAMİİ - İÇ KALE
Süleymaniye Camii - İç kale yürüyüş yolu: “1. Derece Arkeolojik, Doğal, Kentsel ve Tarihi sit alanı olarak tescilli Alanya Kalesinde yürüyüş güzergahlarının yiletirilmesi ve Kale’ye çıkış için 2017 yılında faaliyete geçirilen Teleferik hattının İçkale ile bağlantısı sağlamak adına Alanya Belediyesi tarafından ‘Alanya Kalesi Süleymaniye Camisi ve İçkale Arasında Yürüyüş; Yollarının Düzenlenme İşi’nin uygulaması gerçekleştirilmiştir. Alanya Kalesi’ndeki ulaşımın araç yoğunluğunu azaltılarak iyileştirilmesi, büyük otobüslerin alanda dolaşımının engellenmesi ve egzoz gazlarından oluşan çevre kirliliğinin minimum seviyeye indirilmesi amacıyla Damlataş 100. Yıl Parkı ile Alanya Kalesi surları dışında Ehmedek bölgesine yakın bir noktada faaliyete geçirilen Teleferik Projesinin; Alanya Kalesi Koruma Amaçlı İmar Planında belirlenen yaya yolları ve tur güzergahları ile bağlantısını sağlamak amacı ile bu uygulama gerçekleştirilmiştir. Alanya Kalesi’nde güvenli yaya ulaşım ağının oluşturulması adına; projenin ilk etabi olarak Teleferik üst istasyon ile Ehmedek arası çevre düzenleme projesi gerçekleştirilmiş, sonrasında ise Süleymaniye Camisi ile İçkale arasındaki yürüyüş yollarının uygulaması tamamlanmıştır.”
BEDESTEN
Bedesten Restorasyon Çalışması: “1.Derece Arkeolojik, Doğal, Tarihi ve Kentsel sit alanı olarak tescilli Alanya Kalesi'ndeki en önemli anıtsal yapılardan birisi olan ‘Bedesten’ yapısı; Belediyesinin Alanya Kalesi'nde yaptığı çalışmalar kapsamında restore edilmiştir. Bedesten yapısı, Alanya Kalesi'nde ‘Yukarı Şehir’ denilen tarihi kent dokusunun merkezinde, ilk yapılışı muhtemelen Alâeddin Keykubat dönemine kadar inen ve Kanuni zamanında büyük ölçüde onarılarak ‘Süleymaniye Camisi’ adını alan Cuma camisinin güneyinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan anıtsal bir yapıdır. Bedesten yapısının içinde yer aldığı, Kale'nin yüksek konumlarında bulunan Hisariçi mahallesi, yüzyıllara dayanan geçmişi ile son derece önemli ve büyük ölçüde korunmuş bir çevre olarak varlığını sürdürmektedir. Kalenin eski dönemlerinin kentsel merkezini meydana getiren bu bölgede bulunan Bedesten; Arasta, Süleymaniye Camisi ve Sarnıçlar gibi zamanının en önemli anıtsal eserlerinden birisidir ve bu yapılarla birlikte yetişkin ağaçlardan oluşan az bulunur nitelikteki tarihi çevre ile bütünleşmiş pitoresk bir görünüm içerisinde yer almaktadır. Ayrıca yakın çevresinde ve hemen kuzeyindeki Süleymaniye Camisi, doğusundaki Arasta ve güneybatısındaki Akşebe Sultan Türbesi ve de yapı kütlesine bitişik olan üç adet sarnıç ile birlikte Bedesten'in bulunduğu alan Alanya Kalesi'nde bir külliye özelliğini taşıyan önemli bölgelerden birisidir.”
SEDRE AV KÖŞKÜ
Sedre Av Köşkü Onarım Çalışması: “Alanya’nın Demirtaş mahallesinde Hazine mülkiyetinde bulunan ve ‘Avcılık Müzesi' olarak kullanılmak üzere Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Alanya Belediyesi’ne tahsis edilen Sedre Köşkü'nün onarım çalışması gerçekleştirilmiştir. Selçuklu dönemi sonu ve Beylikler Dönemi başlangıcına tarihlendirilen Sedre Köşkü, Sedre çayı kenarında ufak bir tepe üzerinde konumlanmakta olup moloz taştan bir platform üzerine kalın duvarlar ile iki katlı olarak inşa edilmiştir. Arka cephesi Sedre çayına ve dağ manzarası yönüne, ön cephesi ise Syedra Antik kentine bakan yapının ana girişi kuzeybatıdandır ve üst katında çaya bakan cephesinde bir eyvan bulunmaktadır. Üst kata içten bir merdiven ile çıkılan yapının çok büyük olmayan iç hacimlerine rağmen taş duvar kalınlıkları bazı yerlerde 2.4 metreyi bulmaktadır. Yapının duvarlarının inşaatında muhtemel antik kent Syedra'dan taşınmış olan devşirme malzemeler, üst tonoz ve kemerlerde Kızılkule'nin üst kısmında kullanılan tuğlalara benzer tuğla kullanılmıştır. 750 metrekarelik bir arsa içerisinde avlu ve iç duvardan oluşan yapının ön ve güneydoğu cephesinde avlu duvarları mevcuttur. Bu duvarlar üzerinde dışarının görülebilmesi için yer yer pencere şeklinde açıklıklar yapılmıştır.”
HIDIRELLEZ KİLİSESİ
Hıdırellez Kilisesi Onarım Çalışması: “Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup ‘ibadethane, kültür merkezi ve müze’ olarak kullanılmak üzere Alanya Belediyesine tahsis edilen Agios Georgios - Hıdırellez Kilisesi’nin onarımı gerçekleştirilmiştir.”
OBA MEDRESESİ
Oba Medresesi Onarım Çalışması: “Beylikler dönemi mimarisine ait önemli anıtsal yapılardan birisi olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü kararı ile restorasyon karşılığında 29 yıl süreyle Alanya Belediyesi tarafından kiralanan yapının restorasyonunun 1’inci etabı tamamlandı. Restorasyon çalışması tamamlanınca Medrese, kültür ve eğitim amaçlı kullanılmak üzere halkın hizmetine sunulacak.”
AĞAOĞLU KONAĞI
Ağaoğlu Konağı Onarım Çalışması: “Konağın restorasyon çalışması tamamlandı. 22 yıllığına Alanya Belediyesine tahsis edilen konak, 24 Ekim 2023’ten beri Çocuk Kütüphanesi ve Masal Evi olarak hizmet vermeye devam ediyor.”
HACI KARANFİL KONAĞI
Hacı Karanfil Konağı Restorasyon Çalışması: “2019 yılında bedelsiz olarak Alanya Belediyesine kazandırılan Hacı Karanfil Konağı‘nda restorasyon çalışmaları tamamlandı. Konak özgün tüm özellikleri ve mimari detayları korunarak turizm amaçlı faaliyetler için kullanılacak.”
HASANAĞALAR KONAĞI
Hasanağalar Konağı İç Mekan Düzenlemesi: “Alanya evlerinin en önemli örneklerinden birisi olan ve Alanya Belediyesine 30 yıllığına ücretsiz tahsisi sağlanan Hasanağa Konağı’nın iç mekan düzenlenmesi tamamlanmıştır. Alanya’nın önemli noktalarından olan Şevket Tokuş Caddesi üzerinde bulunan Hasanağalar konağı 1860‘lardan sonra düzlük alanda kurulan yeni kentin sahip olduğu en gösterişli geleneksel Alanya evlerinden birisidir. Toplamda üç kattan oluşan yapı, orta sofalı plan tipine sahip olup geleneksel Alanya evinin tüm mimari özelliklerini taşımaktadır.”
AKŞEBE TÜRBESİ
Akşebe Türbesi Restorasyon Çalışması: “Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesi’nde bulunan Akşebe Sultan Mescidi ve Türbesi’nin restorasyonu için çalışmalara başlanmıştır.”
32 RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPILDI
Bu projelere ek olarakta 32 adette restorasyon çalışması yapıldığı belirtildi. Projelerin tamamlanmayan kısımlarınında bitmesiyle birlikte Alanya'nın tarihi ve kültürel mirası korunması hedeflenerek turizm potansiyelinin artırılması ön görülüyor. -Alkın BİRİCİK