Alanya isminin verişiyle ilgili zaman zaman farklı söylemler ortaya atılmakta. Atatürk’ün 1931’de Akdeniz sahillerini denetlerken açığa demirleyip bir telgraf çekiliyor. Halkın yerel şivede Ala’ya olarak adlandırdığı Alaiye için çocukluğunun bir bölümü ilçede geçen Afet İnan’ın da telkinleri sonucu isim değişikliği gündeme alınıyor.
Zaman için bu konunun resmileşmesi yerli halkın kullandığı ifadeye en yakın haliyle Alanya olması için teklif hazırlanıyor. Resmi Gazete’nin 2451 sayılı 13 Temmuz 1933 Perşembe gün ki baskısında isim değişikliği kararı açıkladı. 14437 numaralı kararnamede değişikliğe dair şua ifadeler yer alır; Antalya Vilayetine bağlı (Alaiye) kazasının isminin (Alanya) ya çevrilmesine, Dahiliye Vekilliğinin (İçişleri Bakanlığı) 18 Mayıs 1933 tarih ve 71/18 numaralı tezkeresiyle yapılan teklifi ve Şurayı Devlet Heyeti Umumiyesinin tensibi üzerine İcra Vekilliği Heyetinin 23 Mayıs 1933 toplantısında kabul edilmişti. denilmekte.
Kentin isim değişikliği kararında imzası bulunanlar Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal (Atatürk), Başvekil İsmet (İnönü), Adliye (Adalet) Vekili (Şükrü Saracoğlu, Milli Müdafaa Vekili Zekai, Dahiliye (İçişleri) Vekili Ş, Kaya, Hariciye ve Vekaleti (Dıişleri) Ş. Kaya, Maliye Vekili m. Abdülhalık, Maarif Vekili (Milli Eğitim) Dr Reşat Galip, Nafıa Vekili Hilmi, İktisat (Hazine) Vekili M. Celal, Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekili (sağlık ve Sosyal Yardım) Dr Refik, Gümrük ve İnbisarlar (Gümrük ve Ulaştırma) Vekili Ali Rana Z, Ziraat Vekili(Tarım ve Orman) Muhlis bey imzası ile isim değişikliği onaylandı.
İstanbul’dan Ege Vapuru ile hareket eden Mustafa Kemal Atatürk, 16 Şubat 1935 tarihinde, Çeşme önlerinde Zafer Torpidosu ile başladığı yolculuğunda isim değişikliğini imzalayıp onayladığı Alanya’yı Alanya’yı 18 Şubat 1935’te ziyaret ederek ilçeyi şereflendirmişti. -Mert CANTÜRK