Alanya’nın gözde turistik noktalarından biri olan İskele Rıhtımı, bir kez daha çökmüş durumda. Geçmişte de benzer sorunlarla gündeme gelen rıhtım, yaşanan yoğun yağışların ardından büyük hasar gördü.
Bölgedeki tekne sahipleri, işletmeciler ve vatandaşlar, bir kez daha aynı tabloyla karşılaşmanın şaşkınlığını ve endişesini yaşıyor. Bölge halkı ve turizmciler, sorunun çözülmemesinden dolayı tepkili.
Tekne sahipleri, güvenlik riski nedeniyle rıhtıma yanaşmaktan çekindiklerini belirtirken, işletmeciler ise iş kaybı yaşadıklarını vurguladı. Alanya Balıkçı Barınağı'nın işletme süresi 27 Mayıs 2024'te dolduktan sonra yeniden ihale sözleşmesi imzalanmazken barınak Alanya Su Ürünleri Kooperatifi tarafından geçici izinle işletilmeye devam ediyor.
"CAZİBE MERKEZİ YERİNE İNSANLARIN KAÇTIĞI BİR YER OLACAK"
CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde “Tarım Bakanlığından talep edildi ancak vermediler. Alanya Su Ürünleri alabilir cevabını veriler ancak onlarında bu işi yapmaya gücü yok. İskele Alanya’nın göz bebeği, her türlü yatırımın acil olarak yapılması bölgenin Alanya’nın imajına yakışır hale getirilmesi gerekiyor.
Tahsis yapılsa çok iş var fakat belediye olarak bu haliyle bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Kentimizin gözbebeği bir alan maalesef rezalet bir durumda. Barınağın içi de dolmuş tekneler zor yaklaşıyor. Kıyı çökmüş halde. Alanya’mıza yakışmayan manzaralar. Bakanlık bu konuda kalıcı çözüm bulmalı. Yoksa İskele insanların çeken cazibe merkezi olmak yerine insanların kaçtığı bir yer haline gelecek” dedi.
"ALAN BELEDİYEYE VERİLMELİ"
"Alanya İskelesi'nde her yıl olduğu gibi yağmurların gelişi ile çökmeler başladı. Can ve mal güvenliği için risk teşkil eden bu durumun çözülmesi için köklü bir yatırım şart. Yaşanan kötü ve tehlikeli görüntülerden kurtulmak için alan belediyeye verilmeli" şeklinde konuşan Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ünlü ise, “Balıkçılar Kooperatifi’nin işlettiği limanı belediye olarak bize verirlerse çökmeler dahi tüm altyapı eksikliğini yapabilir.
Bu haliyle bütçe ayırmamız yasal olarak ta mümkün değil. Bize verilmediği sürece yapacağımız müdahale sadece kaldırım taşlarını yenilemek olur bu da tamamen palyatif bir çözüm. Ağır bir bakım onarım gereksinimi var.
Ana betonun sökülüp yenilenmesi dolgusunun yapılması lazım bunun da yaklaşık 25-30 milyon maliyeti söz konusu. Tarım Bakanlığından işletmeyi istedik imar planına işlenerek yapıların tamamlanması için henüz olumlu bir dönüş yok. Şayet belediyeye verilirse gerekli yatırım yapılır imar düzenlemesi tamamlanır daha sonra tıpkı geçmişte mendirek yapım sürecinde olduğu gibi tüm bu işler bitince kullanım hakkını geri veririz” dedi. -Alkın BİRİCİK