Gündem

Alanya'nın gözbebeğiydi... Bu görüntüler hoşunuza gitmeyecek

Alanya’nın gözbebeği, sıcaktan bunalanın misafir gelince ilk götürülecek yer olarak akla gelen adeta görmeden dönme dediğimiz Dimçayı’nda kirlilik emareleri iyice belirginleşmeye başladı. Fosseptik sızıntılarından beslenen su çayırlarının büyümesi tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

Abone Ol

Dim Vadisi’nde 30’un üzerinde piknik ve günübirlik tesisi bulunuyor. Alanya turizmi için önemli hizmet alanlarından olan Dimçayı’nda piknik alanları her yıl yerli ve yabancı milyonlarca insana hizmet vermekte. Görenlerin iştahını kabartan tekrar tekrar gitmek istediği vadide bulunan piknik alanlarının sadece 5’inde sızdırmaz fosseptik bulunuyor. Geri kalan işletmelerin tamamında ise geleneksel yöntemlerle kazılan çukur içine kuru duvar yapılıp üzerine beton kapak yapılmak sureti ile inşa edilmekte. Sızdırmaz olanlar da tıpkı diğerleri gibi dışkı tahliyesi yaptırmadığı için sızdırmazlığı anlamını yitirmekte.  Kanalizasyon altyapısı olmayan bu bölgede çay kenarında bulunan tesislerin tuvalet çukurlarından zamanla sızan atıklar ise suya karışmakta. Bu tesislerin foseptik çukurlarını vidanjör ile düzenli çektirmemesi kirliliğe çanak tutuyor. Bunun en belirgin delillerinden biri ise çayın muhtelif yerlerinde yaygınlaşan ‘su çayırı’ denen bitki. Normalin üzerinde büyüdüğü görülen su çayırının bu denli hızlı gelişiminin sebebi fosseptik sızıntısından yoğun olarak besleniyor olması.  Bu durum ise sadece çevre kirliliği belirtisi değil aynı zamanda insan sağlığı açısından da tehdit unsuru. Hem çayda yüzenler için risk hem suyun özellikle deniz ile birleştiği Alantur civarında plajı kullanalar açısında risk teşkil ediyor. Suda azot ve nitrat oranın normalin üzerinde çıkmasına bağlı olarak büyüyen su çayırları tehlike çanlarının göstergesi.

GÜBRE SIZINTISI TESPİT EDİLMİŞTİ

Çevresel değerler için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenli numune alınarak analiz yapılması gerektiği halde bu denetimler göz ardı ediliyor. Önceki yıllarda da Oba Çayı’dan 7 bin seviyesinde çıkan ekobasili nedeniyle çayın denizle buluştuğu çevrede çok sayıda ishal ve kusma şikayeti sonucu yapılan analizde suda at çiftliğinde kaynaklı gübre sızıntısı tespit edilmişti. -Alkın BİRİCİK