Alanyalı turizmciler başta olmak üzere siyasiler ve vatandaşları da harekete geçiren Aytemiz Petrol Dolum-Dağıtım Tesisleri'nin büyütülmesine ilişkin tepkiler çığ gibi büyüyor.
2019 yılında açılan davada, tesisin büyütülmesinin bölgeye zarar vereceği, olumsuz ÇED raporu ve bilirkişi raporları ile belgelenerek ÇED raporuna Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ret verilmişti. Geçen 5 senenin ardından işletme yeniden tesisin büyütülmesi için ÇED raporuna başvurdu.
Bunun ardından harekete geçen Alanya heyeti mahkeme için hazırlanıyor. Konuya ilişkin konuşan Kleoparta Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, “Bu projenin büyütülmesi, Alanya turizminin ve tarımının geleceğini baltalayacak bir adımdır. Çocuklarımızın, Alanyamızın geleceği için elimizden geleni yapacağız” dedi.
“TESİS İÇİN 5 BİN DÖNÜME YAKIN ARAZİ ALMIŞLAR
Şakiroğlu açıklamasının devamında, “Aytemiz ile ilgili 2019 yılında büyütülmesi için bir talepte bulunulmuştu. Bakanlık ÇED raporuna red vermişti. Tabii ki bu durum karşısında Alanya halkının karşı durması tepki göstermesi siyasiler ve tüm toplulukların bu projeye sıcak bakmaması neticesinde ve biz dernek olarak da karşı çıkmıştık.
Sonuç idari mahkemeye taşındı biz de mahkemeye müdahil olduk. Davanın sonunca bu şirket ÇED raporunu alamadı. Geçen 5 senenin ardından bu sene firmanın tekrardan ÇED raporu için başvuruda bulunduğunu öğrendik.
Buradaki Aytemiz firmasının hisselerinin çoğunun Ruslara satıldığı bilgisine de ulaştık. Buranın tekrar büyütülmesi ve depolama alanlarının arttırılması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yeniden müracaat etmişler. Tesis için aşağı yukarı 5 bin dönüme yakın arazi alındığı söyleniyor. Şirketin bu arazi ile Akdeniz'in en büyük dolum tesisi olması gözüyle bakılıyor” dedi.
“BÖYLESİNE ZARARLI BİR YAPININ BÜYÜMESİNİ İSTEMİYORUZ”
“Burası birçok açıdan Alanya'ya zarar verecek” şeklinde konuşan Şakiroğlu, “ 1 sırada turizmimiz var. Çünkü böyle bir limanın olması ve depolama alanlarının çoğaltılması burayı tehlikeli bir konuma sokar. Turizm sektöründe binlerce insan ekmek yiyor.
Aynı zamandan binlerce esnaf bu şekilde, ekmek parası kazanıyor. Turizm, ulaşım, doğal yaşam pek çok alana zarar verecektir buranın büyümesi. Biz çocuklarımızın gelecek nesillerimizin vebalini taşımak istemiyoruz.
O yüzden böyle bir yapının genişletilmesini istemiyoruz bütün Alanya olarak. Bizler yeniden davaya müdahil olacağız. Bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Çocuklarımızın hakkını korumak, turizmi ayakta tutmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
“ŞİRKET YENİDEN BAŞVURUYA HAZIRLANIYOR”
Yeşilöz Mahalle Muhtarı Mehmet Yıldız ise, “2019 yılında tesisin büyümesi için şirket ÇED raporu istedi. Ancak kabul edilmedi. Kararın üzerinden 5 yıl geçmesi nedeniyle şirket yeniden başvuruda bulunmak için hazırlanıyor. Ancak tesisin büyümesine itirazlar sürecek. ” dedi. -Alkın BİRİCİK