Türkiye'de turizm sektöründe önemli bir adım atıldı. Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, 4 ve 5 yıldızlı otellerdeki oda büyüklüklerine dair net bir sınırlama getirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte5 yıldızlı otellerdeki odaların büyüklüğü en az 25 metrekare, 4 yıldızlı otellerdeki odaların büyüklüğü ise en az 20 metrekare olarak belirlendi. 

MÜŞTERİ ODASI YAPILAMAYACAK

Bu sayede, konuklara daha konforlu ve ferah bir konaklama deneyimi sunulması hedefleniyor. Taban döşemesi yer seviyesinin altında olan ve doğal ışık almayan katlarda müşteri yatak odası yapılamayacak. Yatak odalarının pencereleri mutfak veya tuvalet gibi mahallerle aynı aydınlığa açılamayacak. Banyo ve tuvaletlerin havalandırmaları ise kapalı genel mahallere açılamayacak.


İŞTE TAM METİN

Resmi Gazete'de yayınlanan Turizm Tesislerinin Niteliklerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin tam metni şöyle:

MADDE 1- 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fırkasının (a) bendinin sonuna “gerçek ve tüzel kişiler için Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) adresi” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (ğ) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

“g) Tahsisli kamu taşınmazları hariç tapu/tapu kayıt örneği,”

“h) Talebin mülkiyet sahibi dışındaki gerçek veya tüzel kişilerce yapılması halinde yatırıma konu taşınmazda talep edilen tesisin yapılmasına izin veren sözleşme veya muvafakatname ile mal sahibi gerçek kişi ise imza beyannamesi veya üzerinde imza bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı örneği, tüzel kişi ise MERSİS numarası veya ticaret sicil numarası.”

MADDE 2– Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “(ğ) bendi hariç diğer bentlerinde” ibaresi “(g), (ğ) ve (h) bentleri hariç diğer bentlerinde” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya (b) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı maddeye ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“c) Tahsisli kamu taşınmazlarında bulunanlar hariç konaklama tesisleri için tapu/tapu kayıt örneği.”

“(3) Bakanlıkça, kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgesi düzenlenen konaklama tesislerinin tapu kaydına; “turizm amaçlı kullanım dışında kullanılamayacağına veya konaklama birimleri üzerinde devre mülk, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulamayacağına, yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin anlaşmaların tapu siciline şerh edilemeyeceğine” ilişkin belirtme yapılması ilgili Tapu Müdürlüğünden talep edilir.”

MADDE 3– Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “, görünüşü bozmaması ve belgeli kısımdan ayrılması” ibaresi “ve görünüşü bozmaması” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5– Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendine birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı alt bende “birden fazla yatak odası bulunanlar dört yataklı olarak değerlendirilir” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ancak süit odalarda oturma bölümü dahil banyolu olarak düzenlenen her oda yatak sayısı hesabında yatak odası olarak dikkate alınır” ibaresi ile “Süit ve apart odalarda oturma bölümü” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile süit, apart ve aile odalarının en fazla bir yatak odası” ibaresi eklenmiş ve aynı bendin (5) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığında yer alan tesisler hariç, odalar, beş yıldızlı oteller ve beş yıldızlı tatil köylerinde banyo dahil en az 25 metrekare, dört yıldızlı oteller ve dört yıldızlı tatil köylerinde ise banyo dahil en az 20 metrekare olarak düzenlenir.”

“5) Taban döşemesi mevcut arazi seviyesinin aşağısında kalan ve doğal ışık almayan katlarda müşteri yatak odası yapılamaz. Tesislerde aydınlığa bakan oda yapılabilir, ancak yatak odalarının pencereleri mutfak, tuvalet gibi mahallerle aynı aydınlığa açılamaz. Banyo ve tuvaletlerin havalandırmaları kapalı genel mahallere açılamaz.”


MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“2) Yemek salonunun taban döşemesinin mevcut arazi seviyesi üzerinde yer alması ve en az bir cepheden yeterli doğal aydınlatma imkânı sağlanması,”

MADDE 8– Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesine beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(6) Bu fıkrayı ihdas eden Yönetmelikle, bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde süit odaların düzenlenmesine ilişkin yapılan değişiklikler, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlıkça belgelendirilen konaklama tesisleri için 1/1/2028 tarihinden itibaren uygulanır. Ancak mevcut kapasiteye ilave yatak odası artışı olması halinde tesisin tamamı için bu istisna uygulanmaz.

(7) Bu fıkrayı ihdas eden Yönetmelikle, bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde yatak odalarının büyüklüklerinin belirlenmesine ilişkin yapılan değişiklikler, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce turizm yatırım belgeli olanlar hariç, Bakanlıkça belgelendirilen konaklama tesislerinin sınıf yükseltme taleplerinde uygulanmaz.”

MADDE 9– Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
  
MADDE 10– Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi