Sağlık

Alanya'da vücudunuz sıcak havaya böyle tepki veriyor: Bunu yapmayan soluğu hastanede alıyor!

Abone Ol

Sıcaklık artışına bağlı olarak bazı sağlık sorunlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu sorunların başında gelen kalp hastalıkları, yaz aylarında sık sık karşımıza çıkıyor. Kalp krizi riskini arttıran sıcaklıkların aynı zamanda kalp damar hastalıkları ve tansiyon problemlerini beraberinde getiriyor. Sıcak havalarda bol su tüketiminin büyük önem arz ettiğini belirten ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karahan, “Hastalarımız tansiyon oynamaları baş dönmeleri yaşıyorsa doktora başvurmalı” dedi.

“BOL SU TÜKETİMİ SAĞLIĞI KORUYOR”

Aşırı sıcaklarda kronik hastalıkları olan ve yaşlı olan vatandaşların dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Karahan, “Sıcakla birlikte vücudumuz terleyerek su kaybediyor. En önemli faktörlerden birisi bu. Kaybettiğimiz bu sular ister istemez tansiyon düşmesine neden oluyor. Aynı zamanda tansiyon düşmesine bağlı bilinç kayıpları travmalara neden olmakla birlikte normal sağlığımızı da riske atıyor.  Ayrıca güneş çarpması dediğimiz güneşten fazla etkilenme sebebiyle yüksek ateş gibi semptomlar görülebilir. Ama bunun dışında aşırı sıcaklar kalp hastalarımız için daha büyük bir risk faktörüdür kalp hastası olan hastalarımızda gerek sıvı kaybı gerek ilaç kullanımındaki doz etkileşimleri kapsamında hastalarımızı kontrol altında tutuyoruz. Tansiyonu düşüren ilaçlar sıvı kaybı ile birleştiğinde daha da düşük tansiyonlara neden olurken riski de beraberinde getiriyor. Bu yüzden kalp hastalığı olsun olmasın bütün bireylerimizin bol sıvı bu sıvının da mümkünse su olmasını tercih ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“PORSİYONLAR KÜÇÜLTÜLMELİ”

“Alkol gibi su tutucu vücutta su ihtiyacını arttıracak durumlardan kaçınmalıyız” şeklinde konuşan Karahan, “ Sıvıyı bol tüketmelerinin yanı sıra özellikle tüketilen gıdalara çok dikkat edilmeli. Tuzlu gıdalarda su tutacağı için tüketiminden kaçınmalıyız. Öğlen aşırı sıcaklarda yoğun tüketilen yiyecekler sonrası kalp krizi dahil birçok kalp rahatsızlığını tetikleniyor.  Bu yüzden vatandaşlarımızın öğünlerini hafif, sebze ve meyve tüketmesini öneriyoruz. İşlenmemiş gıdalardan uzak duralım. Aynı zamanda güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde belli yaş üzeri vatandaşlarımız ve kronik hastalarımız güneşten kaçınmalılar. Mümkünse bu süreyi gölge olan bölgelerde geçirmeliler. Herhangi bir rahatsızlık durumunda doktorlarına başvurmalılar” dedi. -Fatma Bedia UYAR