Gündem

Alanya'da taksiciler için zorlu süreç: Maliyeti 30 bin lirayı aşıyor!

1 Mart 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle taksilere kamera, GPRS cihazı ve acil çağrı butonu takma zorunluluğu getirildi.  Akkaya “Bu yüksek maliyetlerin altında ezilmemek için yerel yönetimlerden ve ilgili kurumlardan destek bekliyoruz” dedi.

Abone Ol

29 Kasım 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, taksilere kamera, GPRS cihazı ve acil çağrı butonu takılması zorunlu hale getirildi. Bu sistemlerin eksik olması durumunda, 1 Mart 2025 tarihinden itibaren araçların muayeneden geçmesi mümkün olmayacak.

Mart ayı içinde bu gereklilikleri yerine getirmeyen araçlar, muayene esnasında TAV tarafından reddedilecek. Bu karar, hem şoför hem de yolcu güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Yeni güvenlik sistemleri, araçların iç ve dışını kaydedebilen kameralarla birlikte sürücü ve yolcu güvenliğini sağlamak için acil çağrı butonları ve araç takibi sağlayan GPRS cihazlarını içeriyor. Araç faaliyette olduğu sürece bu sistemlerin aktif olması, kayıtların en az bir ay süreyle saklanması ve denetim sırasında yetkili mercilere sunulması gerekiyor.

KARARIN MALİYETİ TAKSİCİLERİ ZORLUYOR

Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, düzenlemenin maliyetine dikkat çekerek Alanya Postası Gazetesi’ne yaptığı açıklamasında, “Kamera, GPRS cihazı ve acil çağrı butonunun toplam maliyeti 800-1000 dolar arasında değişiyor. Türk Lirası olarak bu rakam 25-30 bin liraya denk geliyor. Alanya’da 890 taksiciyi ilgilendiren bu masraflar, şoförlerin belini büküyor” ifadelerini kullandı. Akkaya, özellikle bireysel çalışan taksicilerin bu masrafları karşılamada zorluk çektiğini belirtti.

ALANYA’DA GEÇMİŞTE YAŞANANLAR

Akkaya, 2017 yılında dönemin Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile yapılan bir çalışmayı hatırlatarak, “O dönemde, Başkan Yücel’in desteğiyle bu sistemler ücretsiz şekilde takılmıştı. Biz de oda olarak bir ‘Taksi Takip Merkezi’ kurduk. Ekranlar, bilgisayarlar ve tüm altyapı hazırdı. Ancak, 2018-2022 döneminde bu sistem iptal edildi. Şimdi ise aynı sistemlerin tekrar zorunlu hale gelmesi, geçmişte iptal edilen uygulamanın yeniden canlandırılmasını gündeme getirdi. Ancak bu kez maliyetler doğrudan taksicilere yüklendi” diye konuştu.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN BEKLENEN DESTEK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, seçim döneminde bu sistemlerin ücretsiz olarak kurulacağına dair söz verdiğini söyleyen Akkaya, 17 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek bu destek sağlanamadığını belirtti. Akkay, “Başkan Böcek’in, ‘10 Nisan’a kadar kameraları takacağız’ şeklindeki sözü gerçekleşmedi” açıklamasında bulundu.

YOL HARİTASI BELİRLEME ÇABALARI

“Taksicilerin üzerindeki mali yükü hafifletmek için çözüm yolları arıyoruz” diyen Akkaya, “Merkez dışındaki tüm ilçeleri aradım. Cuma günü saat 11’de bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu toplantıda bir yol haritası belirleyeceğiz. Ne yapabiliriz, nasıl bir destek bulabiliriz, bu sorulara yanıt arayacağız” diyerek konuşmasını sürdürdü.

TAKSİCİLERİN GÜVENLİĞİ VE GELECEĞİ

“Bu yeni düzenleme, şoför ve yolcu güvenliğini artırmayı amaçlasa da, maliyetler konusunda çözüm üretilmemesi halinde birçok taksicinin zor durumda kalacağı öngörülüyor” diye konuşan Akkaya, Alanya’da 890 taksici, bu düzenlemelerin gerekliliklerini yerine getirmek için destek bekliyor. Umuyoruz ki bu süreçte yerel yönetimler ve ilgili kurumlar yanımızda olur. Taksiciler olarak bir şekilde destek bulmak için çabalıyoruz” dedi.  -Alkın BİRİCİK