Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, gayrimenkul sektörünün güncel durumuna, geleceğine, yatırım projelerine ve daha birçok sektörel konuya açıklık getirdi.  Fenercioğlu gayrimenkul sektörünün ülke enflasyonunda büyük rol oynadığını belirterek, sektörün yaklaşık 200 meslek kolu ile bağlantılı olduğunu ve ekonomideki önemine değindi.

"KARTELLEŞME VAR"

Alım gücünün ekonomik koşullardan ötürü zayıfladığını ve faiz oranlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Fenercioğlu, “Kültürümüzde önce evim sonra arabam olsun vardı. Son dönemde dünyada ve ülkemizdeki ekonomik gelişmelerden dolayı alım zorlaştı. Paraya erişmek şuan yüksek faiz nedeniyle çok zor. İnsanlar çaresiz kaldı konut alım gücünden çok uzaklaşıyoruz. Bu böyle gitmeyecek elbette düzelecek. Ülkemiz dinamik bir ülke. Kamuoyunun beklentisiz faizin düşeceği alım gücü yükseleceği yönünde. Maliyetler arttı, arsa fiyatları artınca pandemi öncesine göre 7-8 kat arttı. Maliyetlerde gözle görülür düşüş yok. Şirket olarak biz TL’ye bakınca geçen seneye göre yüzde 20 en az fark var. Beton fiyatlarında artış açıklanamamakta. Yüzde 40 farklılık var açıklanamayacak bir durum. Kartelleşme var bu konuda. Son kullanıcıya yansıyor. Tekelleşme var bu sektörde herkesin yatırım yapacağı bir sektör değil. Çimentoya endeksli bu sektörü reaksiyonuna kimse hesap edemiyor” dedi.

“GELECEK SENEYİ BEKLEMEYİN”

“Fiyat düşer mi diye herkes bekledi ancak artık insanlar aşağı düşmeyeceğine kanaat getirdi” diyen Fenercioğlu, fiyatların düştüğünü ve tam şuan ev almanın tam vakti olduğunu söyledi. Fenercioğlu açıklamasının devamında, “Yılbaşı öncesi bir faiz kampanyası bekliyorum. Standart faizlerin altında bir oran beklentisi var.  Şuan aslında fiyat oturdu tam zamanı. Bugün evi almayan seneye keşke alsaydım diyecek. Bugün pahalı olan yarın ucuz gelecek. Bu ay ev almayan biri yılbaşına yüzde 20 daha fazla öder seneye Haziran’da ciddi artış olacağını değerlendiriyorum” dedi.

200 FARKLI İŞ KOLU

“Hükümetimizin şuan ürettiği politika enflasyonun düşmesi ile ilgili olduğu için inşaat sektörü de aslında dolaylı yollardan Türkiye’de enflasyona etki eden bir sektör” şeklinde konuşan Fenercioğlu, “Sektör çok fazla dinamik ile ilerliyor. İnşaat sektörü yaklaşık 200 farklı iş koluyla ilerliyor. Bunu da enflasyona vurduğumuz zaman yüzde 35’ine etki ediyor. İnşaat sektöründeki terse gelen yavaşlama aslında enflasyonu düşürmüş oldu. Pandemiden sonra çok ciddi bir konut talebi oluştu hem yerli hem de yabancı yatırımcılar tarafından. Hem daire fiyat artışına hem de malzeme enflasyonuna yol açtı. Bunların bazıları keyfi bazıları ise gerekliydi. Ama baktığımız zaman maalesef bunu ülkemizde art niyetle yapanlarda oldu. Ceza alanlarda oldu fayda sağlayanlarda oldu. Ama şuan geldiğimiz noktada hepsi dibe vurdu” dedi.

“PARAYI FAİZDE DEĞERLENDİRMEK EN YANLIŞ YÖNTEM”

Antalya ve Alanya'da Salı günü keyfinize epey kaçacak: Bu zam can yakacak Antalya ve Alanya'da Salı günü keyfinize epey kaçacak: Bu zam can yakacak

Fenercioğlu son zamanlarda vatandaşların ellerinde miktarı faize yatırarak değerlendirdiğini ancak bu sistemin hem riskli olduğunu hem de paranın faizde eridiğini belirterek, “Bence en yanlış yöntem şuanda parayı faizde değerlendirmek. Çünkü aslında paramız orada eriyor. Türkiye’deki en doğru yatırım araçları arsa, daire bu tip işlemler. Gayrimenkul yatırımlar daha sağlıklı. En kötü dönemi geçireceğiz ve orta vade de yani önümüzdeki yıl sektör toparlanacaktır” dedi.

“ÇOK CİDDİ TALEP TOPLADIK, YATIRIM FIRSATI SUNDUK”

Fenercioğlu, şirketinin dış ülkelere de açılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye’de işlerin çok iyi olduğu dönem yani yıl öncesine bakıldığında o dönemde birçok ciddi yabancı talebi topladık. Bu bir akış ve nihayetinde bir sürü insan daire alıyor. O dönemde biz Antalya bölgesinde iş yapıyorken yaklaşık 110 farklı ülke vatandaşına daire sattık. Bu çok ciddi bir oran. Bu bir geçiş süreci. Araştırmalarımızda Kıbrıs, İspanya gibi dinamik ülkeler karşımıza çıktı. İlk etapta Kıbrıs ve İspanya’da yatırım yapmayı tercih ettik.  Bunun sebebi önce yabancı yatırımcılarımız ile işbirliği yapmak. Onun dışında da Türkiye’de müşterilerimize döviz getirisi olan lokasyonlarda daire satmak.  Çünkü Kıbrıs pound ve sterline endeksli. Böyle olduğu zaman alternatif oluşturmuş olduk. Birçok Türk müşterimize de döviz getirisi olan yatırım fırsatı sunmuş olduk. Kıbrıs’taki daire fiyatları hala ucuz. Şuan son iki yılda artsa bile hala Türkiye’ye göre ortalama yüzde 40 daha ucuz. Bunun sebebi arsanın ucuz olması. Gelecek aylarda ve yıllarda sektörün ülkemizde çok daha iyi yerlere geleceğini ve bu zor günlerin atlatılacağını öngörüyorum” dedi.  -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK