Alanya Yeşilöz sahillerinde yetişen ve her yıl temmuz sonunda başlayıp ekim ayının ortalarına kadar Akdeniz sahillerini süsleyen kum zambakları yapraklarını açtı. Hem kokusu, hem görüntüsüyle Akdeniz sahillerini süsleyen Likya kum zambakları, nesli tehlike altındaki hassas türler arasında gösterilirken bilinçsiz sahil kullanımları, şezlong ve benzeri yapılarla sahillerin doldurulması gibi pek çok nedenlerle yok olma tehlikesi yaşıyor. Aynı zamanda bu zambaklara zarar verenlere ise büyük oranda para cezası kaçınılmaz oluyor. Çevreci Güldane Şahin konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak nesli tükenmekte olan bu canlıların korunmasına yönelik çağrısını sürdürüyor.

“NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILARIMIZI KORUYALIM”

Şahin Alanya Posta Medya ekibine yaptığı açıklamasında, “Gazipaşamızın denizlerinde caretta carettalar yani deniz kaplumbağaları ve Akdeniz fokları yaşıyorsa ,sahillerinde kum zambakları açıyorsa, denizlerimizin çok temiz su altı flora ve faunasının bozulmadığını,sahillerimizin doğallığının korunduğunu gösterir. Bilindiği üzere nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağaları yaşam alanları aynı zamanda ülkemizin en önemli turizm merkezleri ile iç içe yer almakta olup turizm faaliyetleri ile birbirlerine zarar vermeksizin birlikte yaşamaları gerekmektedir. Turizm sadece yeme içme ve eğlenceden ibaret olmadığından ülkemizin sahip olduğu tüm zenginliklerin doğal güzelliklerin anlatılması ve bilgi verilmesinin de ülkemiz doğa turizmi açısından faydalı olacağı düşünülmektedir” dedi.

“KOKUSUNU KOKLAYANLAR BİR DAHA UNUTAMAZ”

“Kum zambakları halk dilinde Kum Delenler, nesli tehlike altında olan bitkilerdir” diye konuşan Şahin, “2016 yılında Dünya Doğa Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. İlaç ve güzellik sanayinde kullanılmaktadır. Ağustos, Eylül , Ekim aylarında açarlar. Düşünebiliyor musunuz kumların içinde o sıcakta beyaz çiçeğiyle ve büyüleyici kokusuyla nasıl yaşadıklarını. Kum Zambağı çiçeğini koklayanların ,o kokuyu bir daha unutmaları mümkün değildir. İlçemizde de en çok 100 kök kadar Koru sahilimizde, Selinusun kale dibine doğru olan bölümünde kahyalar orman kampının önünde kum zambaklarımız vardır. Son yıllarda kum zambaklarına zarar verenler için büyük cezalar var. Çiçeğini koparmanın 70 -80 bin TL arası kökünü sökmek ise 160 -170 bin TL cezası var” dedi.

“SESSİZ CENNETİMİZE KIYILMASIN”

Şahin serzenişte bulunarak, “Kaliteli ,sürdürülebilir bir turizm için doğayı, kum zambaklarını, deniz kaplumbağalarını, Akdeniz Foklarını korumalıyız. Lütfen sahillerimize, sessiz cennetimize kıyılmasın” dedi. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK