Alanya’da geçtiğimiz günlerde bir binanın kirişlerinin kesilmesi ve kolon daraltılması ihbarı üzerine Alanya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Yapı Kontrol Birimi binanın olduğu bölgeye giderek incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucunda binanın kirişlerinin kesildiği ve kolon daraltması tespitinin ardından binada inşaat yapımı durduruldu ve ekiplerce mühürlendi. Bunun üzerine geçtiğimiz yıl deprem felaketinin ardından birçok vatandaşın bu tarz sebeplerden dolayı can verdiğini ve hala bu felaketten ders alınmadığının altını çizen İnşaat Mühendisi Mehmet Dikici ve İnşaat Mühendisi iş insanı Aycan Fenercioğlu Posta Medya ekibine konuştu.

Dikici halen deprem felaketinden ders alınmadığının altını çizerek, “Depremden sonra ibret almamız gerekirken yeterli bir ders almadığımız ortada. Öncelikle mühendislik hizmeti gören binanın sert bir zemine oturması şarttır. Sert zemine yeterli donatı ile ve uygun malzeme ile yapılan betonarme binaların dayanıklılığı en azından 45-50 yıl vardır diyebiliriz. Bölgemizde nem olduğundan bu 5-10 yıl bina ömrünü azaltabilir. Bölgemizin deprem fay hattı açısından emniyetli olduğunu söylesek te kıyıya yakın bölgelerde dolgu olan yerlerde zemin açısından sorun var diyebiliriz. Kıbrıs fay hattında bir deprem olması durumunda yumuşak zeminli yerlerde riskin olduğunu söylemek mümkündür. Betonarme binaların statik hesapları karkas yapı olarak ele alınıp teker teker düğüm noktalarının hesaplanmasıyla yapılır. Bu binanın temelinden kolon ve kirişlerine kadar tamamının birlikte çalıştığını kabul ile yapılır. Dolayısıyla bir noktadaki kırılma, kesilme hatta yok edilme binanın tamamının çökmesine sebep olabilir. Özellikle bodrum ve zemin katlarda görülen, statiğe müdahale çok tehlikelidir. Kolon veya kirişin kesilme anında bile bina çökebilir. Çökmemesi mucizedir. Sonradan binaya kaçak kat yapılması ilave bir yüktür ve hesap harici olduğu için ayrıca bir tehlikedir” dedi.

“ZEMİN ETÜDLERİNİN EKSİK OLMASI BİR TEHDİTTİR”

“Eski binaların deprem yönetmeliğine göre yapılmamış olması, zemin etüdlerinin eksik olması ayrıca bir tehdittir” şeklinde konuşan Dikici, “Birileri bizim oturduğumuz binanın altında kolon ve kirişe müdahale ediyorsa binamızın altına dinamit koyuyor demektir. Mutlaka engel olunmalıdır. Hatta 5. Katta bile oturuyorsak oturduğumuz binanın bodrum katlarına inip kontrol etmeliyiz. Şüphe ettiğimiz durumlar varsa en yakın kamu kurumlarına haber vermeliyiz” dedi.

“DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI”

Fenercioğlu ise açıklamasında, “Binanın en kritik yerleri o kiriş bölgeleridir. Maraş depreminde de bunun birçok örneğini gördük, binaların keyfi tadilatları nedeniyle kaç binanın yok olduğunu hepimiz biliyoruz. Onaylanan bir uygulama asla değil. Denetimlerin bir an önce sıklaşarak devam etmesi gerekiyor. Burada önemli olan müteahhit ve mühendislerin bu konuya ekstra hassasiyet göstermesi” sözlerine yer verdi. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK