Alanya’da Kültür ve Sanat

Abone Ol
Bir edebiyatçı olarak üzülerek söylemeliyim ki, yaşadığımız memleketimizde (kültür), sanat adına pek bir gelişme yaşanmıyor. Bu konuya yazının en sonunda değineceğim. Önceki yazılarımdan alıntı yaparak söze başlamak istiyorum.
10.08.2016 tarihinde yayınlanan Değişim İçinde Değişim başlıklı köşe yazımda Alanya’da yaşanan bir sorundan bahsetmiştim. Bir kültür sorunu. Size o yazıdan küçük bir bölümünü hatırlatmak istiyorum.
‘’ Kentimizin misafire karşı hitap edilen dili değişti. Konuğun sadece cebini düşünen esnaflıktan çıkış ne zaman olur bilmiyorum.
Alanya’ya miras yoluyla kalan kültür korunmaya çalışılıyor mu? Yemek kültürü, eğlenme kültürü, insanların yürüyüşü, o her iki tarafı mutlu etsin diye uygulanan ticari düşünce… Kısacası, insana dair her ne varsa değişmeye mahkûm oldu. ’’ Yazının devamında ise ‘’ Alanya için ‘’Anlatılmaz yaşanır!’’ denirdi. Alanya’yı şimdi herkes anlatıyor ve herkes yaşıyor.’’ demiştim.
Ne kadar da doğru demişim.
Yine 17.08.2016 tarihinde yayınlanan İskeleye Seyyar Kitaplık başlıklı yazımda Alanya’ya iyi geleceğini düşündüğüm bir fikir sunmuştum.
Olay: İskeleye seyyar kitaplık kurulması.
Amaç: Korsan kitabı önlemek, satılan veyahut kiralanan kitaplar ile ilçe kütüphanesine katkıda bulunmak. En önemlisi kitap olgusunu deniz ile birleştirerek halkımıza hatırlatmak.
Sebep: Ne siz sorun, ne ben söyleyeyim.
Sonuç: ‘’…’’
Sanatçıların; emekli öğretmenlerin, şairlerin, yazarların, ressamların yani sanata ömrünü vermiş insanların Alanya’ya katkı yapacak bir adresi yok.
Konyaaltı Belediyesi 7. kitap fuarını düzenliyor. Darısı başımıza. Bizde fuar yok, ama rica etsek şairler ve yazarlar belki gezmeye bile olsa Alanya’ya gelirler(!)
ŞİİR/ÖYKÜ YARIŞMASI
Sizlere edebiyat alanında sevindirici bir haberden bahsetmek istiyorum. Güncel Sanat Dergisi 7.Öykü ve Kaygusuz Abdal Adına Açılan Şiir Yarışması adlı yarışma her sene olduğu gibi bu yıl da devam ediyor. Yarışmanın koordinasyonu ile ilgilenen isim ise ağabeyim Arslan Bayır.
Arslan Bayır, Alanya’da edebiyat için çabalayan, il il gezerek kitap okuma alışkanlığını anlatan, Alanya’yı fuarlarda temsil eden, Alanya Güncel Sanat Dergisi adlı edebiyat dergisini çıkararak Alanya’da edebiyatı yaşatmaya çalışıyor.
İnsanın olduğu her yerde sanat vardır. Bu insanlara sahip çıkmak gerek. Aksi takdirde okuyacak ne kitap, duvarlarımıza asacak ne tablo, ne de dinleyeceğimiz müzik kalır.
Not: Öncelik kültür olmalıdır. Öncelik cebimizin kalınlığı değil… Yani, şöyle anlatmak gerekirse, biz şimdi hiç yorulmadan, para harcamadan nefes alıp veriyoruz ya, işte bunun karşılığı olmalı?
Alanya’yı ‘Paranın girdiği kentten önce kültürün girdiği kent” yapmaya var mısınız?