Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketi, Alanya'da tartışma yarattı. CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, dolaylı vergilerin yüzde 68’e ulaştığını belirterek, "Vergide adalet istiyoruz, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır" dedi. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, gübre ve hayvan yemine KDV getirilmesinin sektörü daha da zor duruma sokacağını ifade etti. Kuyumcu Muharrem Türkyılmaz ise altın, gümüş ve petrol arama hizmetlerindeki KDV istisnasının kaldırılmasının altın fiyatlarını artıracağını söyledi.
KANDEMİR: “VERGİDE DE ADALET”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, hazırlanan vergi paketinin dolaylı vergilerde adaletsizliği daha da artıracağına dikkat çekti. Kandemir, “Biz CHP olarak yüzde 68’e ulaşan dolaylı vergilerin ortadan kalkmasını, son bulmasını istiyoruz. Emekliler, emekçiler, dar gelirliler, kazancı olmayanlar dolaylı vergilerin altında eziliyorlar. Biz vergide de adaleti istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır. Kazancı olmayanları ise vergi yükünden koruyacak bir sistem arzuluyoruz. Şu anda AK Parti’nin gündeme getirdiği sistemde ise halkımız yeni vergilerle nefes alamaz hale getirilecektir. O nedenle sloganımız ‘vergide de adalet’” diye konuştu.
GÖKTEPE: “TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ ZARAR GÖRECEK”
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe de, vergi paketinde yer alan düzenlemelerin tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirtti. Göktepe, gübre ve yem üzerindeki KDV artışlarının sektörde ciddi bir zarara yol açacağını vurguladı. “Çalışma yapılıyor ama çalışma boyutunda netleşecek diye bir şey yok. Gübrede yüzde 20, hayvan yemine de yüzde 10 KDV getirilmesi sekteye uğrayan bu sektörü daha fazla sekteye uğratır. Ara eleman bulamamamızdan dolayı, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı zaten bizim bölgemizde düşüşe geçmiş bir sektörde böyle bir uygulama yapılırsa ciddi anlamda bu sektör sekteye uğrar. Biz bunu bölgemizin milletvekilleriyle ve Türkiye Ziraat Odası Başkanımıza rapor halinde sunacağız. Maliye Bakanlığımızın üreticiyi koruyacak şekilde bir düzenleme yapmalarını bekliyoruz. Zaten rutin olarak gübreye, mazota, enerjiye ara ara zamlar geliyor. Şimdide böyle bir KDV artışı üretici için yıkım olur” dedi.
TÜRKYILMAZ: “ALTIN FİYATLARI YÜKSELECEK”
Alanya'da kuyumculuk yapan Muharrem Türkyılmaz ise, altın, gümüş ve petrol arama hizmetlerindeki KDV istisnasının kısmi istisnaya dönüştürülmesinin altın fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Türkyılmaz, “Altın, gümüş, petrol arama hizmetlerindeki KDV istisnanın kısmi istisnaya dönüştürülmesi belli bir verginin artması demek. Bu da altın fiyatlarında artışa sebep olacaktır. Zaten alınan önlemler ve faiz politikası altını belli seviyede tutmaya çalıştı. Şimdide gerileyen faiz politikalarıyla birlikte ileri yönlü bir ivme bekliyoruz. Zaten beklentimiz yılsonuna kadar altının artması. Dolarda merkez bankasının müdahaleleriyle altın düşük seviyelerde seyretti. Bir de bunlara kısmi istisna getirilmesi altın fiyatlarının üzerine ek bir değer koyacaktır. Bu kararla altın biraz daha yükselecektir” açıklamasında bulundu.
VERGİ PAKETİ NELERİ İÇERİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı vergi paketi, bayram tatilinin ardından TBMM’ye sunulacak. Pakette öne çıkan düzenlemeler şöyle:
-KDV istisnalarının bir kısmının kaldırılması, bir kısmının kısmi istisnaya dönüştürülmesi.
-Yurt dışına çıkış harcının 3 bin TL’ye çıkarılması.
-Bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi.
-Moto kuryelere yapılan ödemelerden yüzde 15 kesinti yapılması.
-Engellilere yapılan ÖTV istisnasının kaldırılması veya revize edilmesi.
-Konut kira gelirlerinden yüzde 20 kesinti yapılması.
-Gayrimenkul satış istisnasının sadece bir konut için geçerli olması.
-Ar-Ge çalışanlarının ücretlerine üst limit getirilmesi.
-Yabancılara verilen sağlık hizmetindeki KDV istisnasının kaldırılması. -Alkın BİRİCİK