Alanya Kent Konseyi öncülüğünde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 90’ncı yıl dönümü nedeniyle ilçede tören düzenlendi. Hükümet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, siyasi partilerin kadın kolları, odalar, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile sürdü.
Törene katılanlar adına ortak basın açıklaması yapan Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, “Bugün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 90. yıl dönümünde, sizleri saygıyla selamlıyorum. ‘Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.’ Diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının da erkekler gibi toplum içinde yer edinme hakkına sahip olduğu inancındaydı.
Bundan 90 yıl önce, sadece ülkemizin içinde bulunduğu şartlar açısından değil tüm dünya devletlerinde de henüz haklar anlamında kadın erkek eşitliği dillendirilmezken, ileri görüşlülüğü, insana olan saygısı, devlet adamlığı, bugün bile kimseyle kıyas edilmeyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur.
Bu anlamda haklarımızla var olduğumuzu tüm dünyaya ilan eden, her fırsatta Türk Kadınını öven, gururlandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran, minnet ve özlemle anıyoruz. 5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir” dedi.
“YEREL YÖNETİMLERDE TEMSİL SINIRLI”
Özcan, parlamentoda 121 kadın milletvekilinin bulunduğunu, ancak Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana 20 ilin hiç kadın milletvekili çıkarmamış olmasının düşündürücü bir durum olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerdeki temsil eksikliğine de değinen Özcan, şu açıklamalarda bulundu; “İlk olarak belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız, 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili ile Mecliste yer almıştır. Kadın hakları laik hukuk anlayışı ve demokratik toplum düzeninin tüm kurallarıyla günlük yaşamımızda uygulanmasıyla sağlanabilir. Bugün gelinen noktada ise hala kadınlarımızın temsil oranı maalesef istenilen noktada değil.
2023 genel seçimlerinde parlamentodaki kadın milletvekili sayısı cumhuriyet tarihinin en yüksek temsil oranına ulaşarak 121 oldu ancak 90 yıllık süreçte bile ne yazık ki kadınlarımız TBMM’de sadece yüzde 20 oranında temsil edildi. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 ilimiz olduğunu görmek düşündürücü. 2023 seçimlerinde 30 ilde sadece erkek adayların seçilmiş olması ise ciddi bir dengesizliğe işaret ediyor. Bu durum kadın nüfusunun yarısını oluşturmasına rağmen TBMM’de temsilin yeterli olmadığının bir göstergesi.
Yerel Yönetimler alanına baktığımız zaman 1390 belediye başkanından sadece 11 il, 61 ilçede kadın belediye başkanı bulunmaktadır. Alanya Belediye Meclisinde 4 kadın üyemiz bulunmaktadır ki bu toplamın yalnızca yüzde 10’nuna tekabül etmektedir. Alanya’nın 102 muhtarından sadece 3’ü kadındır.
Bu sayı, kadınların yerel yönetimlerde temsilinin ne kadar sınırlı olduğunu açıkça göstermektedir. Sivil toplum kuruluşlarının kadın başkan oranı da en alt seviyelerde yer almaktadır. Bu tablo, kadınların toplumun her alanında eşit temsil hakkına sahip olması gerektiği ilkesinden hala ne kadar uzakta olduğumuzu ortaya koymaktadır. Kadınların siyaset, iş hayatı, eğitim, hukuk ve toplumsal yaşamda daha etkin olmaları için mücadelemizi sürdürmek zorundayız.”
“KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ TOPLUMUN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”
Kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Özcan, eğitimden istihdama kadar birçok alanda somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. Özcan, Hedefimiz, kadınları çağın bilimi, tekniği ve sanatıyla donanmış, kendi insanlık değerinin tam bilincine varmış, toplum yaşamında görev ve yetki sahibi kılınmış, kadını ve erkeği eşit, dayanışma ve barış içinde birlikte yaşayacağı bir toplum oluşturmaktır.
Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabulü edilmesi, kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracak. Bunun için de başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte koordineli, samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretilmesi ve uygulanması zorunludur. Bireylerin toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve buna bağlı hukuki değişikliklerin yapılması gerekiyor. Kız çocuklarının kesintisiz, laik eğitim alması, kadın istihdamını artıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar hızla atılmalı.
Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu mirası, kadın-erkek omuz omuza çalışarak daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Toplumsal eşitliği sağlamak, sadece kadınların değil, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu anlamlı gün vesilesiyle, başta Atatürk olmak üzere, kadın hakları için mücadele etmiş ve mücadele eden tüm kadınları saygı ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.
‘CUMHURİYET’İN KADINLARININ İZİNDE: İLKLERİN SERGİSİ’
Özcan’ın ardından törene katılan kadınlar sırayla kürsüye gelerek 1 dakikalık konuşma yaparak çeşitli mesajlar verdi. Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ALTSO) odanın Kadın Girişimciler İcra Komitesi tarafından hazırlanan ‘Cumhuriyet’in Kadınlarının İzinde: İlklerin Sergisi’ isimli serginin açılışı gerçekleştirildi. -Alkın BİRİCİK