Alanya, turizmiyle bilinmesinin yanı sıra tarihiyle de turistlerin ilgisini çekiyor. Günümüze kadar korunan tek Selçuklu kalesi olan Alanya Kalesi'ne akın eden binlerce turist, kentin tarihiylede eski zamanlara yolculuk yapıyor. Turistlerin en çok ziyaret ettikleri yer ise Bedesten çarşısıyla 793 yıldır ihtişamını koruyan tarihi Süleymaniye Camii oluyor. 1231 yılında Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan tarihi Süleymaniye Camii her gün binlerce turisttin yoğun ilgisiyle dolup taşıyor. Kuzey Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Polonya gibi birçok ülkeden tatile gelenlerin yoğun ilgi gösterdiği ziyarette turistler camiye girmeden önce şal, etek ve başörtüsü takmayıda ihmal etmiyor. Yabancı turistlerin yanı sıra Alanya’ya gelen ve Alanya’da yaşayan yerli vatandaşlarında ziyaret ettiği camide, Müslümanlar namazlarınıda eda ediyor. Tarihi cami günlük ortalama 6 bin turist ağırlarken yabancı misafirler tarihi camiyi ziyaretlerinin ardından Bedesten çarşısında alışverişlerini yapıp tatillerinin de tadını çıkartıyor.

BAŞKAN ÖZÇELİK: DEĞERLERİMİZİ ÖNEMSİYORUZ

Turizm şehri olan Alanya’nın kültürel mirasına önem verdiğini her fırsatta vurgulayan ve kültürel mirasların turizme etkisine değinen Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, "Tarihi, doğası ve kültürüyle ön plana çıkan Alanyamızdaki kültürel değerlerimizin korunarak, gelecek nesillere aktarılmasını ve tüm insanlığın beğenisine sunulmasını çok önemsiyoruz. Bu nedenle, insanlık mirası eserlerimizi koruyarak şehrimizi kültür turizminin tercih edilen kentlerinden birisi haline dönüştürmek amacıyla çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz" dedi.

“MİSAFİRLERİMİZE BİLGİLENDİRMELERDE BULUNUYORLAR”

Tarihi camiler ve medreselere ilişkin açıklamalarda bulunan Alanya Müftüsü İhsan İlhan ise yerli ve yabancı tüm misafirlerimize dinimiz ve tarihimiz hakkında bilgiler verildiğini ifade etti. İlhan, “Süleymaniye Camii özelinde Ali Gökduman adlı arkadaşımız İngilizce ve Rusça bir rehberimiz görev yapıyor. Türkiye’de bütün tarihi camilerimizi ziyaret ettikleri gibi Alanya’da bulunan tarihi camileri yerli ve yabancı misafirlerimiz ziyaret ediyor. Misafirlerimizin oralarda dinimize, örf ve adetlerimize uygun bir şekilde ziyaret etmeleri bizim için tabi ki güzel. Arkadaşlarımızda gerekli tedbirleri alıyorlar ve turistleri kültürümüz ve tarihimiz hakkında bilgilendiriyorlar” diye konuştu.

SÜLEYMANİYE CAMİİ TARİHÇESİ

Bir yıldırım düşmesi sonucu yıkılan I. Alaaddin Keykubat tarafından 13. yüzyılın ilk yarısında inşa ettirilen yapı; Kanuni Sultan Süleyman tarafından eski malzemeleri kullanılarak yeniden yapılmıştır. Alaaddin Camii, Kale Camii, Orta Hisar Camii adlarıyla da bilinen yapı; planı, yapı tipi, kubbe ve kemer şekli, taş ve tahta işçiliği ile 16. yüzyıla tarihlenmektedir. Üstü yarım küre kubbeli kare bir mekan ile çapraz kemerlerle üçe bölünmüş ve üç küçük kubbe ile örtülü son cemaat yeri, caminin esas yerini oluşturur. Kubbeler tuğladan, duvarlar ise kısmen tuğla ve kısmen de kare taşlarla örülmüştür. Haremin kuzey batı köşesine bir minare ilave edilmiş, kuzey doğu köşesinin karşısında da tonozlu bir sarnıç inşa edilmiştir. Sarnıcın yanında üstü kapalı bir abdestlik vardır.  -Alkın BİRİCİK

ü

ü

Kaynak: Alkın BİRİCİK