Pandemi sonrası hızla yükselen konut kiraları, kiracı ve ev sahipleri arasında ciddi gerilimlere neden oldu. Kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırıyla birlikte bir nebze olsun denge kurulmaya çalışılsa da, bu sınırın kaldırılmasıyla birlikte yeni bir döneme girildi. Ipsos'un yaptığı araştırmaya göre, kiracıların yarısından fazlası, bu yılın ilk yarısında kira sözleşmelerini yenilerken yüzde 50'nin üzerinde bir artışla karşılaştı. Yüzde 25 sınırının kaldırılmasının ardından ise durum daha da kötüleşti. Kiracıların yüzde 35'i, kiralarına TÜFE oranının üstünde zam yapıldığını belirtti.
Kira artışları, kiracıların gelirlerini aşarken, ev sahipleri de mevcut kiracıları nedeniyle maddi kayba uğradıklarını ifade ediyor. Ankete katılan kiracıların büyük çoğunluğu, kira artışlarının adil olmadığını ve yeni dönemde de daha yüksek zamlarla karşılaşacaklarını düşünüyor. Ev sahipleri ise, kira artışlarını semt ortalamalarına göre belirlediklerini söylese de, mevcut kiracılar nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyor.
Bu durum, kira piyasasında ciddi bir gerilim yarattı ve çözümü zor bir sorun haline geldi. Hem kiracılar, artan yaşam maliyetleri karşısında daha fazla yük altında kalırken, hem de ev sahipleri yatırımlarının karşılığını alamamakta.
Uzmanlar, bu durumun uzun vadede hem kiracılar hem de ev sahipleri için olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor. Kiracıların ev sahibi olmaktan vazgeçmesi, kiralık konut arzını azaltabilirken, ev sahiplerinin de yatırımlarından çekilmesine neden olabilir. -Haber Merkezi