Alanya Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, gıda denetimleri ile ilgili yaptığı açıklamalarda, Alanya’da tarım, hayvancılık, su ürünleri ve gıda denetimlerinin aralıksız devam ettiğini belirtti. Rüzgar, “Alanya Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü olarak, Bakanlığımızın temel politikaları doğrultusunda, çiftlikten sofraya gıda güvenilirliğini sağlamak için hem üretimimizi hem de denetimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

TARIM VE HAYVANCILIKTA KALİTE VE GÜVENLİK ÖN PLANDA

Rüzgar, bakanlığın geniş bir görev ve sorumluluk üstlendiğini, toprak ve su kaynaklarını koruyarak üretimde verim ve kaliteyi artırmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde etkili ve kararlı politikalarımızla ekonomimize önemli katkılar sağlıyoruz" diye konuştu.

STRATEJİK ÖNCELİKLE VE GELECEK VİZYONU

Rüzgar, dünyada tarımsal üretimi etkileyen koşulların hızla değiştiğine dikkat çekerek, "İklim değişikliği, doğal afetler, toprak ve su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi, nüfus artışı, göç hareketleri, jeopolitik riskler, salgın hastalıklar gibi faktörler göz önünde bulundurularak stratejik önceliklerimizi belirledik" diyerek, amaçlarının, uluslararası rekabet gücünü artıran, ileri teknolojiye dayalı, sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık sektörü oluşturmak olduğunu vurguladı.

GIDA DENETİMLERİ VE GÜVENLİK BİLGİ SİSTEMİ

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre gıda denetimlerini gerçekleştirdiklerini belirten Rüzgar, "Gıda denetimlerimizi gıda kontrol kartı olan veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri ve su ürünleri mühendislerimizle yapıyoruz" dedi. Denetimlerin riske dayalı olarak yapıldığını, her işletmeye risk puanı verdiklerini ve bu puanlara göre denetim aralıklarını belirlediklerini söyleyen Rüzgar, denetim sonuçlarının Gıda Güvenlik Bilgi Sistemi'ne kaydedildiğini ve vatandaşların "Tarım Cebimde" uygulaması ile bu bilgilere ulaşabileceğini de belirtti.

NUMUNE ESASLI DENETİMLER VE ALO 174 GIDA HATTI

Rüzgar, Alanya'da yapılan denetimlerin numune esaslı olduğunu söyleyerek, “Marketlerden, restoranlardan, otellerden numuneler alıyoruz ve pestisit denetimleri yapıyoruz. Uygunsuzluk tespit edildiğinde idari para cezası, kapatma cezası veya düzeltme süresi veriyoruz" dedi. Rüzgar ayrıca Alo 174 Gıda Hattı'na gelen şikayetlerin değerlendirildiğini ve sonuçların tüketicilere bildirildiğini ifade etti.

KAÇAK CE SAHTE ALKOL DENETİMLERİ

Alanya’nın turizm bölgesi olması nedeniyle kaçak ve sahte alkol denetimlerine de önem verdiklerini belirten Rüzgar, "Jandarma ve emniyet müdürlüğümüz ile ortak hareket ederek denetimler yapıyoruz. 1 Ocak'tan bu yana 3.187 denetim gerçekleştirdik. Bu denetimlerden bin 537'si toplu tüketim yerlerinde, bin 442'si satış yerlerinde ve 208'i üretim yerlerinde yapıldı" ifadelerini kullandı..

UYGULANAN CEZAİ İŞLEMLER

3. Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı 3. Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı

Toplamda 126 adet Alo 174 Gıda Hattı'na ve 12 adet CİMER'e gelen şikayetlerin değerlendirildiğini ve sonuçlarının bildirildiğini söyleyen Rüzgar konuşmasını şu sözlerle vurguladı; “86 adet işletmeden numune aldık ve 52 adet alkol numunesi gönderdik. 86 numuneden 13'ü olumsuz çıktı ve bu sonuçlar bakanlığa bildirildi. 32 işletmeye toplamda 835 bin 341 TL idari para cezası uyguladık." Eksikliklerin düzeltilmesi için süre verildiğini, ancak ciddi sağlık sorunlarına yol açan işletmelere kapatma cezası verildiğini de sözlerine ekleyen Rüzgar, açıklamasını "Gıda güvenilirliğini sağlamak için aralıksız çalışmalarımıza devam ediyoruz" diyerek sonlandırdı. -Alkın BİRİCİK 

Muhabir: Alkın BİRİCİK