Üç kez iptal edildi: Antalya'yı yok edecek! Üç kez iptal edildi: Antalya'yı yok edecek!


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Alanya Temsilciliği tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümünde ‘Depreme Dayanıklılık’ sunumu gerçekleştirildi. Etkinlikte, ülkemizde yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anıldı ve deprem bilinci konusunda önemli bilgiler paylaşıldı. Etkinlik, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

YILMAZ: “DEPREM BİLİNCİ OLUŞTURMAK AMACIMIZ”

Açılış konuşmasını yapan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilcilik Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz, deprem bilincinin toplumda yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti. Yılmaz, “25 yıl önce bugün, binlerce insan sevdiklerinden ayrı bir sabaha uyandı. Sevdiklerimizle uyandığımız her sabah güzel bir sabahtır. Bizim amacımız, bu sunumla biraz olsun herkeste deprem bilinci oluşturmaktır” diyerek, depremin insan hayatındaki yıkıcı etkilerini hatırlattı ve önlem almanın gerekliliğine vurgu yaptı.

UYSAL: “DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNA ÖLDÜRÜR

Alanya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Hüseyin Uysal ise, Türkiye’nin büyük bir kısmının deprem riski altında olduğuna dikkat çekerek, yapılan çalışmalara değindi. Uysal, “1999 yılında yaklaşık 18 bin vatandaşımızı kaybettik. 25 yıl geçmesine rağmen çok farklı bir şey yapılmadı ve Maraş depreminde 25 bin kişiyi kaybettik. Deprem gibi doğal bir olayı felakete çevirmek bizim elimizde. Biz de belediye olarak ruhsatlı binaların zemininden tutun demirine, betonuna kadar her şeyi araştırıyoruz. Büyükşehir Yasası’ndan dolayı Büyükşehir Belediyesi ile çalışıyoruz. Deprem öldürmez, bina öldürür” diyerek, yapıların depreme karşı dayanıklılığının ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

ERDEM: “TÜKETİCİYİ BİLİNÇLENDİRMEMİZ GEREKİYOR”

ALTSO Başkanı Eray Erdem de, Alanya’nın proje geliştirme konusunda önemli bir noktada olduğunu ancak hassasiyetin yeterli olmadığını belirtti. Erdem, “Alanya proje geliştirme anlamında önemli bir noktadadır ama işin önemli kısmında hassasiyet yeterli gelmiyor. Öncelikle tüketiciyi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Ben 17 Ağustos ve ülkemizdeki diğer depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum” dedi.

ÜRKMEZER: “OLAY OLMADAN ÖNLEM ALMALIYIZ”

Etkinliğe katılan Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer ise, doğal afetlerle mücadelede önceden alınacak tedbirlerin önemine vurgu yaptı. Ürkmezer, “Biz ülke olarak yaşadığımız doğal afetlerle mücadele ediyoruz. Bir olay olduktan sonraki süreçte çok güzel yardımlaşabiliyoruz. Ancak bizim hedefimiz, olay olduktan sonra değil, olay olmasın diye kendimizi geliştirmemiz lazım. Depremle yaşamaya alışkın olan, sağlıklı binalarda gelecek nesiller yaşayacaktır. Bu noktada çalışma yapanlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

DEPREME DAYANAKLILIK SUNUMU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Konuşmaların ardından, İnşaat Mühendisi Erva Görgülü ve İnşaat Mühendisi Ali Taşdemir tarafından ‘Depreme Dayanıklılık’ konulu bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, binaların depreme dayanıklı yapılması için alınması gereken önlemler detaylı bir şekilde anlatıldı. Katılımcılar, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirildi. Özellikle yeni yapılacak binaların hangi standartlara uygun olarak inşa edilmesi gerektiği konusundaki bilgiler, büyük ilgi gördü.  -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK