Alanya’da tarım sektörü üreticileri, elektrik, akaryakıt, gübre ve su gibi üretim için gerekli malzemelerin fiyatlarına ek olarak kendi ürünlerinde ki fiyat dengesizliğiyle baş etmekte zorlanıyor. Kavunun geçen yıl 8-9 lira iken bu yıl 15-20 liraya, karpuzun 7-8 liradan 9-10 liraya, domatesin 8 liradan 12 liraya, patlıcanın 7 liradan 11 liraya ve yeşil muzun 10-15 den 25-30 liraya yükselmesi, üreticileri bir nebze de olsa olumlu yönde etkiliyor fakat üreticinin maliyetinde ki artışı yine de karşılayamıyor.

GEÇEN SENEYE GÖRE FİYATI AZALAN ÜRÜNLER

Alanya'da balık bollaştı, fiyat arttı! İşte iki haftada fiyatlar böyle değişti Alanya'da balık bollaştı, fiyat arttı! İşte iki haftada fiyatlar böyle değişti

Şeftali, nektarin, kayısı geçen yıl 50 lira civarına satılırken bu yıl 25-30 liraya, salatalık 6-7 liradan 5 liraya, soğan 17 liradan 10 liraya düşmesi de üreticilerin o ürünleri yetiştirirken ki maliyeti karşılayamamasına neden oluyor.

FİYATLAR ARASINDA Kİ DENGESİZLİK ÇÖZÜLMELİ

Bu durum, tarım sektöründeki üreticilerin sürdürülebilirliği ve geçim kaynaklarının tehlikeye girmesi açısından önemli bir sorun olarak öne çıkarken, tarım sektöründeki üreticiler, giderlerle fiyatlar arasındaki bu dengesizliğin çözümü için çeşitli önlemler ve desteklerin alınmasını talep ediyor.

‘SORUNUN ÇÖZÜLMESİ LAZIM’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya, ‘Üreticilerin maliyeti fazla kazançları az. Bu durum üreticiye zarar veriyor. Her şeyin fiyatları ciddi oranda artıyor. Bazılarının ciddi oranda düşüyor. Dengesizlik var ama net olarak artan gübre, elektrik, su, akaryakıt, fiyatları. Yani üreticinin maliyeti. Bunlara üretici için indirim yapılabilir. Fahiş fiyatlar kontrol altına alınabilir. Üretici için bu sorunların çözülmesi lazım” dedi. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK