Gündem

Alanya'da denge bozuldu: Fatura onlara kesildi!

Alanya’nın can damarı olan tarım sektörü iklim değişikliğiyle savaşıyor. İklim değişikliğinin doğurduğu olumsuz sonuçlar üreticiye maddi bir yük olarak geri dönüyor.  Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe iklim değişikliğinin ürünlerde rekolteyi düşürdüğünü söyledi.

Abone Ol

Alanya’da tarım ve tarım alanlarının önemi her geçen gün artarken iklim değişikliği tarım sektörünü doğrudan etkisi altına alıyor. İklim değişikliği nedeniyle ürünlerinin ekiminden sulamasına kadar her alanda birçok sorun meydana geliyor. Üreticilerin en büyük sorunu olan maliyet yükü iklim değişikliğinin doğurduğu sonuçlarla katlanarak büyüyor. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin üretimdeki düzeni değiştirdiğini vurguladı. 

DENGELER DEĞİŞTİ 
Göktepe konuşmasında 5 sene önceki üretimle şu anki üretimin değiştiğini belirterek,” İklim değişikliğinin tarımda olumsuz sonuçlarını biz de görmeye başladık. Sadece rekolte anlamında değil tarım her alanında bu sonuçları görüyoruz. Yeraltı kaynaklarının kuruması bunlardan biri. Önceleri mart ayında dışarıda sulamaya başlarken şimdi kasım ayında hala sulama yapıyoruz. 5 sene önce bunu yapmazdık. Bu da hem enerji kaybı ortaya koyuyor hem de yeraltı kaynaklarını tehdit ediyor. Havaların da bu şekilde olmasından dolayı sert çekirdekli meyvelerde yalancı çiçeklenme meydana gelebiliyor. Ayrıca akşamları havaların soğuk olmasından dolayı da meyve tutmadan ürünler yanmaya başlıyor. Geçen yıl baktığımızda da bitkinin çapalama dönemleri bile ileri sarktı” dedi. 
ÜRETİCİNİN YÜKÜ ARTIYOR 
İklim değişikliğinin ekonomik sonuçlarını da açıklayan Göktepe,” Ayrıca ekonomik etkileri de var. Meyve tutumunda sorunlar yaratıyor. Tutmuş olan meyveler hava sıcak olduğu için dökülmeler meydana getiriyor. Avokado başta olmak üzere meyvelerde yanmalar artmaya başladı. Bunların hepsi üreticiye ekonomik kayıp olarak geri dönüyor. Diğer bir hususta biz iklim değişikliğine karşı mücadele ederken, bitki besleme ürünlerini kullanmak, enerji kullanımının artması gibi yöntemler kullanıyoruz. Bunların hepsi ekonomik külfet. Bunların tümüne baktığımızda ise ürünlerde rekoltenin azaldığını görüyoruz” diye konuştu.  -Fatma Bedia UYAR