Yüksek kira oranları ile ülke genelinde adından söz ettiren Alanya’da kiracı ile ev sahibi anlaşmazlıkları gündeminden düşmüyor. Özellikle geçtiğimiz aylarda kaldırılan yüzde 25’lik sınırlamanın ardından uçuk zamlar ile kira talep eden ev sahiplerine karşı serzeniş sürerken, anlaşamayan ikililer arasında arabuluculuk sistemi devreye giriyor. Ancak bu sistem ile birlikte ortak bir kararda uzlaşma talep edilse de ekonomik koşullarının el vermediğini belirten kiracılar yüksek taleplere isyan ediyor. Bu nedenle kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları ile arabuluculuğa başvuru ve mahkeme oranı artış gösterdi. Konuya ilişkin konuşan Avukat Fatih Barcın “Konut kiralarında artış oranı, TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçemez” dedi.
“KİRA ARTIŞINDA YASAL DÜZENLEMEYE UYULMALI”
Barcın açıklamasının devamında, "1 Temmuz 2024 tarihinde yüzde 25'lik kira artış sınırının kaldırılmasıyla birlikte, kira artışları yeniden Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi çerçevesinde belirlenmektedir. Bu düzenlemeye göre, konut kiralarında artış oranı, TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçemez. Yılbaşında yapılacak kira artışlarında bu yasal düzenleme geçerli olacaktır” dedi.
“ARABULUCULUK SİSTEMİ İLE UYUŞMAZLIKLAR HIZLI ŞEKİLDE ÇÖZÜLEBİLİR”
Son yıllarda arabuluculuk sistemi devreye girerken uyuşmazlıkların karşısında da dava oranları artış gösterdi. Sisteme uymayan birçok mülk sahibi ile kiracılar çözümü dava ile bulunuyor. “1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk da zorunlu hale getirilmiştir” şeklinde konuşan Barcın, “ Kiracı ve mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde mahkemeye başvurmadan önce arabuluculuk sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Taraflar, uyuşmazlıkların daha hızlı ve maliyetsiz şekilde çözülmesi için bu yöntemi etkin bir şekilde değerlendirebilir” dedi. -Alkın BİRİCİK