Muz üretimi Türkiye’ye ilk olarak 1900’lerin başında, Mısır’dan bir Alanyalı tüccarın getirdiği fidelerin bahçesinde ekilmesiyle başladı. İlk meyvelerini veren muz ağaçlarının zehirli olduğu düşünülse de, evdeki çalışanlardan birinin denemesiyle bu söylenti ortadan kalktı ve 1920’lerden itibaren Alanya’da muz üretimi yaygınlaştı.

Bugün Türkiye’nin Akdeniz sahil şeridinde Serik’ten Anamur’a uzanan yaklaşık 200 kilometrelik bir alanda yapılan muz üretimi, özellikle örtüaltı yöntemle artış gösterdi. 2022 yılında Alanya muzunun kalitesi tescillenerek coğrafi işaretle koruma altına alındı ve bölgedeki üretimin çeşitlenmesi ve ihracat kapasitesinin artırılması için çalışmalar başlatıldı.

YENİ TÜRLER: 'RED DACCA' VE PARMAK MUZ
Alanya Ziraat Odası, bölge tarımına çeşitlilik kazandırmak için iki yeni muz türünün denemelerini sürdürüyor. Güney Amerika ve Asya kökenli 'Red Dacca' (kırmızı muz) ve parmak muz türlerinin adaptasyon süreci tamamlandı. İklime uyumlu, dayanıklı ve verimi yüksek bu yeni türler için 2’şer dönüm alanda üretim yapılıyor ve yakın zamanda fidan üretimi artırılarak, üreticilere sunulması hedefleniyor.

YILLIK 160 BİN TON ÜRETİM
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 2000’lerden sonra örtüaltı üretim sayesinde yıl boyunca muz üretiminin sağlandığını belirtiyor. Alanya’da 9.500 dekar örtüaltı ve 12.000 dekar açık alanda üretim yapıldığını ifade eden Göktepe, Alanya’nın Türkiye’nin yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk muz ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını vurguluyor. Örtüaltı üretimle ithalatın %70 oranında azaldığına dikkat çeken Göktepe, yerel üretimin hem üreticiye hem de ülke ekonomisine katkı sağladığını belirtiyor.

KIRMIZI MUZ: İHRACATA UYGUN YENİ BİR SEÇENEK
Göktepe, iç pazarda tüketilen Alanya muzunun ince kabuğu ve yüksek şeker oranı sebebiyle ihracata uygun olmadığını, ancak kırmızı muzun dolgun yapısı ve sert kabuğuyla ihracata uygun bir seçenek olabileceğini ifade etti. Yaklaşık 2 dekar alanda yapılan deneme üretiminin başarılı sonuçlar verdiğini belirten Göktepe, bu türün Alanya muzuna benzer besin değeri sunduğunu belirtti.

PARMAK MUZUN YÜKSEK VERİM POTANSİYELİ
Parmak muzun ince kabuğu ve yüksek verim potansiyeli ile dikkat çektiğini belirten Göktepe, araştırma seralarında yapılan denemelerden olumlu sonuç alındığını belirtiyor. Doku kültürü ve genç fidanlarla üretimi yapılan bu türün ekonomik getirisinin yüksek olduğunu ifade eden Göktepe, bölgedeki üreticilere daha fazla çeşit sunabilmek amacıyla fidan üretimini artırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi