Ekonomi

Alanya'da artık herkes kiracı: 7 senenin en düşük rakamı

2014 yılından bu yana her sene mülk sahibi oranı düşüş gösteriyor. Her geçen sene artan enflasyon, maliyet artışları, işsizlik oranlarını yükselmesi mülk satın alan vatandaş sayısında düşüşe neden oluyor. Konuyu değerlendiren ALEMDEr Başkanı Erbaş, "Kiraya yönlendirmek yerine ev sahibi olma teşvikleri arttırılmalı. Devletin kolnut edinme seçenekleri sınırlı kaldı" dedi.

Abone Ol

Her geçen yıl konut sahibi olan vatandaş sayısında azalma meydana geliyor. Ülke genelinde bu rakam 2006 yılında ev sahibi oranı yüzde 60.9 iken bu rakamlar 2006’da ev sahibi oranı yüzde 60,9 seviyesindeyken bu rakam, 2014 yılından itibaren hızla düşmeye başladı. Konut inşası hızla artarken mülk sahibi olmak bir o kadarda düşüş gösterdi. Uzmanlar artan maliyetlerin,, ekonomik gücün, ve yüksek enflasyon nedeniyle artık konut sahibi olma şansının her geçen gün azaldığını vurguluyor.

EV SAHİBİ AZALDI KİRACI ARTTI

Alanya’nında özellikle Rusya-Ukrayna savaşının ardından konut ve inşaat sektörünün pik yapmasının ardından yabancın konut sahibi oranı yükseldi. Ancak yerli konut sahibi vatandaş oranı ise geriledi. Döviz kurundaki dev yükseliş, maliyet yükü vb. pek çok ekonomik problem konut sahibi olma şansını her geçen gün düşürüyor. Türkiye başta olmak üzere Alanya’da da ev sahibi olma oranı azalıyor. Kiracı vatandaş oranı ise yükselişe geçiyor.

ANTALYA’DA 

Kiraya ilişkin verilerin toplanmaya başladığı 2006’da kirada oturanların oranı yüzde 23,5'di. Bu oran 2012’de yüzde 20,9’a kadar düştü. Ancak 2012’den bu yana her sene kiracı oranı yükseliyor. 2018’da yüzde 25’i aşan kiracı oranı 2022 yılında yüzde 27,2 oldu. Antalya ve ilçelerinde toplam mülk sayısı 858 bin 107 iken, bu rakamın 499 bin 668’i ev sahibi, 276 bin 482 si ise kiracı olarak belirlendi. 

"GELİŞLER YÜKSELİŞE AYAK UYDURAMADI, HAYAT PAHALILAŞTI" 

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkanı Özgür Erbaş "Pandemiden önce mülk sahibi olma oranları oldukça yüksekti. Ancak pandemiden sonra bu oranlar düşmeye başladı, çünkü fiyatlar beş kat, hatta on kat arttı. İnşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte konut fiyatları da yükseldi, ancak insanların maaşları aynı oranda artmadı. Gelirler bu yükselişe ayak uyduramadı, hayat giderek pahalılaştı ve devletin sunduğu konut edinme seçenekleri sınırlı kaldı. Bu oranların daha da düşmemesi için devletin bu alanda çalışmalar yapması, insanları kiralık dairelere yönlendirmek yerine daire sahibi olmalarını teşvik etmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi. -Fatma Bedia UYAR