Karar, Muğla'da bir otel işletmesinin açtığı davayı kapsıyor. Otel, kendi arazisinde bulunan kaynak suyunu kullanarak faaliyet gösteriyor ve çıkan atık suyu şehir atık su şebekesine deşarj ediyordu.
Otel, 2018 yılında başka bir kişi tarafından devralındı. Ancak belediye ekipleri, işletmeye önceki kullanımlara ilişkin 755 bin lira atık su bedeli ve kaçak atık su cezası kesti. İşletme, bu cezalara karşı çıkarak dava açtı.
Yerel mahkeme, davanın reddine karar verdi. Ancak istinaf mahkemesi, otel işletmesinin devrinden sonraki tarihlere ilişkin 94 bin liralık atık su bedelinin ödenmesine hükmetti.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, istinaf kararını onayarak, "Kendi taşınmazındaki kuyudan su çıkararak kullanılan kişi ve kuruluşlardan kaçak su bedeli alınamayacağı, üretilen atık suyun kanalizasyon tesislerine verilmesi halinde atık su bedeli alınabileceği anlaşılmakla davalı tarafın temyiz itirazlarının reddi ile kararın onanmasına karar vermek gerekmiştir." ifadelerini içeren bir karara vardı.
Karar, Alanya'da arazisinde kuyu bulunanlar için de emsal teşkil edecek. Buna göre, kendi arazilerinde bulunan kuyulardan su çıkararak kullananlar, kaçak su bedeli ödemeyecek. Ancak, çıkan atık suyu şehir atık su şebekesine verenler, atık su bedeli ödemek zorunda kalacak.
Karar, özellikle kendi arazisinde su kaynağı bulunan işletmeler için önemli bir rahatlama sağlayacak. İşletmelerin, kuyudan çıkarılan suyun ücretini ödemesi yeterli olacak. Atık su bedeli ödeme zorunluluğu ortadan kalkacak. -Haber Merkezi