Alanya’nın kış döneminde 370 bin olan nüfusuna göre planlanan 112 Acil Servis İstasyonu ve ambulans sayısı yaz aylarında yetersiz kalıyor. 10 olarak planlanan istasyonun 8’e düşürülmesi sorunu daha da çözülmez hale getiriyor. Bir dönem sadece Kuyularönü istasyonunun hizmet verdiği Alanya’da şuan Demirtaş, Mahmutlar, İncekum ve Türkler’de birer merkezde 4 ambulans bulunmakta. Motorize ambulans istasyonu ise söz verilmesine rağmen 15 yıldır henüz hizmete başlamadı.
BATIYI OTELLER KURTARIYOR, DOĞU SIKINTILI
Batı bölgesinde 5 yıldızlı otellerde özel hastanelere ait anlaşmalı ambulansların da olması nedeniyle herhangi bir aksaklık yaşanmıyor. Ancak doğuda yoğun sezon başta olmak üzere yıl boyunca aksaklıklar yaşandığına yönelik şikayetler var. STK’lar, vatandaşlar ve sağlık çalışanları Kestel ve ilçe merkezi için birer adet 112 istasyonuna ihtiyaç olduğunu ifade etmekte. İstasyonların kurulması için önce sağlık bakanlığının talebinin oluşması sağlanmalı, ardından ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ödenek onayı vermesi şart. Doğu bölgesinde kalabalık nüfus, turizm yoğunluğu ve kırsaldaki yoğunluk nedeniyle Mahmutlar ve Demirtaş’ta ki ambulanslar genellikle yetersiz kaldığı için diğer istasyonlardan takviye yapılmakta. Diğer istasyon bölgelerinde açık oluşmaması için de ilave istasyon kurulması gerekmekte. Kurulacak her istasyon için bina, ambulans ve vardiya sisteminde çalışacak en az 9 olmak üzere 12 kişiye kadar şoför ve sağlık personeli kadrosu da açılmalı. Daha önce Çayarası Yaylasına konuşlandırılan ambulansın akıbeti ise bilinmiyor.
MOTORİZE AMBULANS CAN SİMİDİ OLUR
Birçok sahil bölgelerinde hizmet veren 112 motorize ambulans, sahil şeridinin neredeyse tamamında turizm yapılan Alanya’da ise bulunmuyor. Daha önce Alanya Gıda Tarım Müdürlüğü binası bahçesinde Motorize 112 İstasyonu kurulması kararlaştırılmasına rağmen 2009 yılında açıklanıp birde motorize ambulans getirilmişti. Sahil hattında oluşan kaza ve boğulma vakalarına daha hızlı müdahale edilmesi için planlanan motorize ambulans kısa süre ilçede kaldıktan sonra il merkezine götürüldü. Alanya için vaat edilen istasyon, motosikletin il merkezine çekilmesi ile rafa kalktı. Normal ambulans ile hastaya müdahale süresi 8-10 dakika olmasına rağmen motorize ambulans ile ilk müdahale süresinin 5 dakikaya düşürülmesi hedefleniyordu.
-Fatma Bedia UYAR