Turizm

Alanya turizmine tarihi katkı

Abone Ol

Deniz, kum ve güneş üçlemi dışında tarihi ve doğal güzellikleri ile turistlerin ilgisini çeken ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı tatilciyi ağırlayan Alanya’da geçmişin gizemli izleri de bir bir ortaya çıkarılıyor. Pampilya, Kilikya, Roma, Selçuklu, Osmanlı’da da en kıymetli liman kentlerinden olan, Anadolu’nun mavi sulara açılan kapısı konumundaki Alanya’da antik dönemlerden kalma kalıntıların arkeologlar tarafından ayağa kaldırılışı ilgiyle takip ediliyor.

BİR BİR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Alanya Kalesi’nde uzun yıllar devam eden kazı çalışmaları özellikle Selçuklu dönemine ait çok önemli bulguların elde edilmesine katkı sunarken Syedra Antik Kenti’de bir şehrin ayakta kalış serüvenini tüm çıplaklığı ile sergilemeye başladı. Antik kent, sütunlu cadde, hamam, vaftiz mağarası, nekropol akrapol, şapel, anıt mezarlar, Herakles'in 12 görevinin betimlendiği yaklaşık 164 metrekare taban mozaiği, "Nike" heykelleri, caddeleri birbirine bağlayan merdivenleri, bazilika, temiz su için oluşturulmuş altyapı sistemleri, su sarnıçları ve bouleuterion yani şehir meclisi ile bir bütünlük sergilemekte. Syedra Antik Kenti’nde 2019’da Doç Dr Ertuğ Ergürer başkanlığınki kazı ekibi kendini bu işe adamış vaziyette. Alanya’nın en önemli antik kentleri arasında gösterilen Syedra’da, devam eden kazı çalışmaları Cumhurbaşkanlığı Kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve desteği ile Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nden ALKÜ’ye geçti.

SYEDRA'YA BAKANLIK İLGİSİ

Syedra Antik Kenti’nde kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün destekleriyle süren kazıyı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un önceki yıl yerinde inceleme yaptıktan sonra kazı ekibine destek arttı. Antik kentin büyük oranda gün yüzüne çıkarılıp ziyaret edilecek seviyeye ulaşması dikkat çekmeye başladı. MS 2. yüzyıla tarihlenen Nike (zafer tanrıçası) heykeli de ilgi çeken buluntular arasında yer aldı MÖ 9. Yüzyıl’dan MS 13. Yüzyıl’a kadar yerleşimin görüldüğü kenti son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Şube Müdürü Nihal Metin ziyaret ederek kazı ekibinden ve Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TURİZMDE ÇEŞİTLİLİK ÖNEMLİ

ALTAV Başkanı Abdurrahman Açıkalın, Alanya’nın turizmin çeşitliliğine çok büyük katkı sağlayacak kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti.  Syedra’nın müthiş bir atmosferi olduğuna dikkat çeken Açıkalın, “Turizm ve Sanat Festivalimizin de posterine taşımıştık. Kazıların biraz daha şekil alınca ALTAV olarak sanat turizmi adına kullanmak için plan yapıyoruz. Bakanlığımız ile yapacağımız ortak çalışma ile bunu başaracağımıza inanıyorum. Tarihi mekanlardan yükselen müzik tınıları büyük ilgi görmekte. Görevli olarak bulunacağım Paris Olimpiyatının ardından geniş çaplı olarak Syedra’yı masaya yatıracağız. Yönetim kurulu üyemiz Alper Gencelli ön inceleme ve bazı görüşmeler yaptık. Kazı başkanımızı olimpiyat dönüşü ziyaret edeceğiz. Tarihi mekanlar yalın haliyle de güzel ve ilgi çekmekte ancak etkinlikler ile daha çok anlam kazanıyor. Kitle turizmi oraya ulaştırmak istiyoruz. Konser ile ilk defa Kızılkule ve Tersaneye gidenler oldu. Syedra’da da benzer etkinlikler olunca çok daha fazla ilgi çekecek. Dünya’da bunun güzel örnekleri var. Mesela İtalya’da Verona Tiyatrosu en önemli örneklerden. Kışın dahi kültür sanat etkinlikleri düzenlenir. Simgesel bir tiyatrodur. Kültürel sanat etkinliklerin mekanıdır. Syedra Antik Kentimiz aynı amaçla kullanılsa dünyanın ilgisini çeker dolu dolu geçer her mevsim. Sadece Syedra değil Syedra gibi antik kentlerin hepsi çok değerlidir. Nitelikli turizm ve turizmin 12 aya yayılmasını istiyorsak böyle değerlerimizin ortaya çıkması önem taşımakta. Ne kadar çok antik kent ve kültürel mirası gün yüzüne çıkartırsak turizmin gelişimine ve kalitesine sanatla birleştirerek ayrıca katkı sunmuş oluruz” dedi.

"TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ"

Ülkemizin turizm cenneti olan Alanya’mıza ve bölgemize en iyi şekilde katkı sunmak için projelerimize devam ediyoruz diyen ALKÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Kenan Türkdoğan, “Alanya’nın antik tarihine büyük bilgi sağlamakta katkı sunan Syedra Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları üniversitemiz tarafından yürütülüyor. Bunun yanında ALKÜ olarak Gazipaşa’daki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde çalışmalara destek veriyoruz.  Ayrıca Burdur Gölhisar Kaymakamlığı ve Gölhisar Belediyesi arasında Kibyra Antik Kenti için protokol imzaladık. Telmessos Antik Kenti’nde Yüzey Araştırması 2023 Yılı çalışmaları projesine de katıldık. ALKÜ olarak bölgemizin turizm ve kültürel alanlarda destek olmaya ve proje üretmeye devam edeceğiz. Syedra Antik Kenti’nde çalışmaları yakından takip ederken buradaki bulgular da bizleri son derece heyecanlandırıyor. Bundan sonraki dönemde de Syedra, Antiochia Ad Cragum ve diğer antik kentlerdeki çalışmaları yakından takip ederek çalışmalara tam destek sağlamaya devam edeceğiz" dedi. -Alkın BİRİCİK