2015 yılına kadar yalnızca Mersin’in Anamur ve Bozyazı ilçeleri ile Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılan muz üretimi, devletin sübvansiyonlu tarım kredileri ve hibeleri sayesinde önemli ölçüde arttı. Eskiden sadece sahilde açık alanda yapılan üretim, artık seralarda ve 12 ay boyunca sürdürülebilir hale geldi.
YILLIK ÜRETİMDE ARTIŞ
2010-2015 yıllarında yıllık muz üretimi 210-270 bin ton civarındayken, 2016’dan itibaren hızlı bir artış kaydedildi. 2016’da 305 bin tona ulaşan üretim, 2022’de 997 bin tona kadar çıktı. 2023’te üretimde bir miktar düşüşle 930 bin ton elde edilirken, 2024’te bu rakamın 1 milyon tonu aşması bekleniyor.
SERA ALANLARI BÜYÜYOR
Örtüaltı muz üretiminde önemli merkezlerden biri haline gelen Manavgat’ta, sera alanları 20 bin dönümü aşmış durumda. Bölgede yaklaşık 7 yıldır muz üreten Mustafa Sami Atalay, sera üretiminin muzun ekonomik değerini artırdığını belirtti. Başlarda 300-500 dönümlük alanlarda yapılan sera üretimi, bugün 20 bin dönüme kadar genişledi.
YIL BOYUNCA ÜRETİM
Devletin sağladığı desteklerle serada muz üretimi oldukça cazip hale geldi. Atalay, seralarda iyi planlama yapıldığı takdirde yıl boyunca kesintisiz muz hasadının mümkün olduğunu söyledi. Serada yapılan üretim, üreticiye fiyat dalgalanmalarına karşı da avantaj sağlıyor.
FİYATI 1 DOLAR CİVARINDA
Atalay, muz fiyatlarının genellikle kilogram başına 1 dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Ancak gemilerle muz ithalatında yaşanan sorunlar nedeniyle, maliyetlerin karşılanmasında bir dönem zorluklar yaşandığını, fakat bu sorunların çözülmesiyle üretimin tekrar yoluna girdiğini ifade etti. Atalay, bir dönümlük alandan 8-9 ton muz elde edilebildiğini söyledi. Muz üretiminde aşırı su tüketildiği iddialarına da yanıt veren Atalay, modern sulama teknikleri sayesinde suyun daha verimli kullanıldığını belirtti. Damla sulama ve fıskiye sistemleriyle suyun kontrollü bir şekilde kullanılmasının mümkün olduğunu vurguladı.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi