Alanya çarşı kültürü

Abone Ol

Ramazan ayı vesilesiyle Alanya şehir merkezinde akşamları defalarca dolaşıp gezme fırsatı buldum. Göze çarpan en hoş olay Belediye Ramazan Meydanıydı. Alanya Belediyesinin Ramazan ayı nedeniyle düzenlediği bu etkinlikler hem eğlendirici hem dinlendirici hem de şölen havasında geçmekte.
Gelenek halini alan bu etkinlikler gayet yerinde ve güzel olmuş.
Yapılan şerbet ikramı ise özlenen eski geleneksel tatları anımsatması bakımından ayrıca iyi olmuş.
Burada tek sıkıntı ise etkinliklere katılımın yüksek olması nedeniyle yaşanan kalabalık neticesinde oluşan yer sıkıntısı.
Sanırsam gelecek yılki etkinlikler daha geniş bir alanda olacaktır.
Bu arada hatırlatmakta fayda var. Turizm ve eğlence sektörünün ihtiyacı olan barların bir yerde toplanması iyi olmakla beraber hala bazı işletmelerde çığırtkanlık yapılmasının önüne geçilememiş olması yüksek volümlü müziklerin birbirine karışması handikap olarak karşımıza çıkmakta
Alanya merkezde yaptığım gezmelerde ne yazık ki; biz yerli halk için pek fazla oturup çayımızı yudumlayıp sohbet edeceğimiz bir yer kalmamış.
Zamane Belediye çay bahçesi günümüzde eski özelliğinden çok uzakta.
Balıkçılar kahvesi ise saat dokuz olunca kapatma derdinde.
Diğer kafe ve bar tarzı mekanlara mütevazı ve gariban halkın girip oturma şansıda yok.
Bu durumda piknik tüpünü alıp çimlerin üzerine oturup çay demleme şansıda olmadığına göre; Belediyemizin balıkçılar kahvehanesi veya eski belediye çay bahçesi benzeri yerleri artırmasında fayda var.
Tabi belirli fiyat tarifesi ve hijyen koşulları dahilinde.
Bir diğer hususta geniş bir alana sahip iskele bölgesinde, adı üstünde balıkçılar barınağında balık ekmek yapan bir yerin olmayışı da göze çarpmakta. (Tabii bu arada balıkçılar kahvehanesinin hakkını yemeyelim)
Buralarda İstanbul tarzı tamamen belediyenin kontrolünde hijyen ve kontrollü fiyat politikası dahilinde iskele bölgesinin başı, sonu ve ortasında olmak üzere en az üç tane balık ekmekçi olabilir.
Ayrıca sokak lezzetleri adı altında geleneksel lezzetlerin yenilebileceği gezmeye çıkan gelir düzeyi düşük halka hitap eden büfe tarzı yerlerde çoğaltılabilir.
(Lokmacı, Közde kahveci, Gözlemeci, Mantıcı, Pilavcı, Sucuk ekmekçi…Vs)
Tabi bunları yaparken yüksek kiralar altında ezilen esnafların işlerine mani olmadan belirli dönem ve zaman dilimlerinde yapılmalı
Yani lafın kısası işin özü Alanya’da Sokak kültürünü geliştirip cadde ve sokakları şenlendirmek lazım
Önermesi bizden olsun.
Kalın sağlıcakla