Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, İlçe Tarım Orman Müdürlüğü hizmet binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Rüzgar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2025-2027 yılları arasında uygulanacak olan yeni tarımsal destekleme ve bitkisel üretim teşviklerinin, yeni destekleme modeliyle birlikte tarımda verimliliği artırmayı, üretim maliyetlerini düşürmeyi ve çiftçilerin planlı üretime geçişini sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
YENİ TARIMSAL DESTEKLEME MODELİ İLE TARIMDA DEVRİM
Rüzgar, konuşmasında yeni tarımsal destekleme modeline geçiş sürecini anlattı. Rüzgar, "Bir süre önce Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı tarafından hayvancılık ve su ürünleri destekleme modellerini açıklamıştık. Şimdi ise bitkisel üretime yönelik 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni destekleme kararımız Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yeni destekleme modeliyle birlikte, bitkisel üretimde de üretim planlamasını daha etkin bir şekilde uygulamaya almış olduk" dedi.
PLANLI ÜRETİMİN ÖNEMİ VE DESTEKLEME KATSAYILARI
Rüzgar, üretim planlamasının bakanlığın en önemsediği konulardan biri olduğunu vurguladı ve şunları ekledi: "Ürün planlaması, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve çiftçilerin gelirlerini optimize etmek adına çok kritik bir adım. Üç yıllık bitkisel üretim planlaması doğrultusunda yapılan destekleme modelleri, üreticilerimize ve çiftçilerimize planlı üretim yapmanın avantajlarını sunacak." Yeni destekleme modeli, tarımsal üretim yapan çiftçilerin verimliliğini ve gelirlerini artırmak için çeşitli kategorilere ayrılmış destekleme katsayılarını içerdiğini belirten Rüzgar, "Birinci kategori ürünler için 1 katsayısı, ikinci kategori için 1.3, üçüncü kategori için 1.5 ve dördüncü kategori için 2.25 katsayısı belirlendi. Bu katsayılar, ürünlerin destek miktarını ve çiftçilerimizin alacakları desteği belirleyecek" ifadelerini kullandı.
ÜRETİM DESTEKLERİ VE UYGULAMA ALANLARI
Rüzgar, bitkisel üretime yönelik yeni destekleme modelleri hakkında daha detaylı bilgi vererek, "Bitkisel üretim destekleri kapsamında, ÇKS'ye kayıtlı tüm çiftçiler dekar başına en az 244 TL temel destek alacaklar. Ayrıca, planlı üretim yapıyorlarsa ve yerli tohum kullanıyorlarsa bu miktar artabilecek" dedi.
PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ
Üretim planlaması dahilinde belirlenen stratejik ürünlere ilave destek sağlanacağını belirten Rüzgar, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan çiftçilere de ek destekler verileceğini vurgulayarak, "Su sıkıntısı olan bölgelerde üretim yapan çiftçilerimize de aynı hayvancılıkta olduğu gibi ilave destekler sağlanacak" dedi.
ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEKLERİ
Rüzgar, üretimi geliştirme desteklerinin sertifikalı tohum ve fidan kullanımını teşvik ettiğini belirterek, "Yerli ve milli tohum kullanan çiftçilerimize ekstra destekler sağlanacak. Organik tarım yapan çiftçilerimize ve iyi tarım uygulamalarını benimseyenlere de çeşitli destekler verilecek" diye konuştu.
EK DESTEKLER
Katı organik ve organomineral gübre desteği, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, patates siğili desteği, lisanslı depoculuk desteği, fark ödemesi desteği, ÇMVA (Çiftçi Muhasebe Veri Ağı) desteği ve tarımsal yayım ve danışmanlık desteği de yeni model kapsamında yer aldığını söyleyen Rüzgar, bu desteklerin her yıl güncelleneceğini ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği artırmayı hedeflediğini belirtti. Rüzgar, “Mazot ve gübre desteği kalkmadı, bunun yerine temel destek geldi. ÇKS’ye ye kayıtlı her üreticiye her dekara 244 TL en az destek verilecek” dedi.
HAYVANCILIK VE SU ÜRÜNLERİNDE YENİLİKLER
Rüzgar, hayvancılık ve su ürünleri destekleme modelleri hakkında da bilgi verdi. Rüzgar şunları söyledi; "Hayvancılık ve su ürünlerinde de üretim planlaması kapsamında destekleme modellerimiz yenilendi. Bu işletmelerimize ve arıcılık işletmelerimize yeni destekleme modeli ve ürün planlamasıyla ilgili gerekli eğitimleri verdik. Önümüzdeki üç yıllık plan doğrultusunda bu destekleme modelleri hayata geçmiş durumda.”
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) VE KAYIT SÜRECİ
Rüzgar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt sürecindeki değişikliklere de değinerek "ÇKS kayıtları 1 Eylül'de başlayacak ve 31 Aralık'ta sona erecek. Üretim bilgilerinin güncellenmesi ise 15 Mart - 15 Nisan tarihleri arasında yapılabilecek” diye açıkladı. Rüzgar ayrıca, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan çiftçilere de ilave destek sağlanacağını belirtti.
BÖLGESEL VE ÜRÜN BAZLI DESTEKLEMELER
Rüzgar, bölgesel olarak planlanan ve su sıkıntısı çekilen alanlarda yapılacak desteklemeler hakkında da bilgi vererek, "Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli illerinde planlı üretimi yapıldığı zaman yüzde 50 kadar ilave destek almış olacak. Ayrıca, yeraltı sularının yetersiz ve su kısıtı olan yerlerde bakanlığımızca tespit edildikten sonra su kısıt desteği de verilecek" dedi.
“TÜRKİYE GENELİNDE İLK DEFA PLANLI BİR ÜRETİME GEÇİŞ YAPIYORUZ”
Rüzgar, açıklamasının sonunda tüm çiftçilere seslenerek, "Yeni destekleme modeliyle çiftçilerimiz daha bilinçli ve planlı üretim yapma fırsatını yakalayacak. Bu model, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve ülkemizin tarım politikalarını sürdürülebilir kılmak için önemli bir adım. Tüm üreticilerimize bu süreçte başarılar diliyorum ve desteklerimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi. Ayrıca, Rüzgar, ÇKS kayıt işlemlerine ve yeni destekleme modeline ilişkin her türlü desteği Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak sağlamaya hazır olduklarını belirterek, tüm çiftçileri yeni modelden faydalanmaya davet etti. Rüzgar, "Türkiye genelinde ilk defa planlı bir üretime geçiş yapıyoruz. Bu süreçte tüm tarımsal ürünlere bu modelin faydalarını yansıtarak ilerleyeceğiz. Hem üreticilerimize hem de ülkemize hayırlı olsun" diyerek konuşmasını sonlandırdı. -Alkın BİRİCİK